Lăsata Secului pentru Postul Paştelui 2018. Lăsata Secului este un moment extrem de important pentru creştini. Posturile care preced marile sărbători au o importanţă cu totul deosebită. Pentru creştinul ortodox nu se poate concepe împărtăşire fără post, iar Lăsata Secului coincide cu Duminica Înfricoşatei Judecăţi.
Lăsată Secului pentru Postul Paştelui 2018. Are două etape care conduc treptat către Postul Sfintelor Paşti: Duminica Înfricoşatei Judecăţi – când se lasă sec de carne (11 februarie) şi Duminica Izgonirii lui Adam din Răi – când se lasă sec de brânză (18 februarie).
Lăsata Secului pentru Postul Paştelui 2018. . În calendarul ortodox, Postul Sfintelor Paşti începe pe 19 februarie şi se încheie pe 8 aprilie. Este cel mai aspru şi cel mai lung dintre cele patru mari posturi ale Bisericii Ortodoxe.
După Lăsatul secului de carne pentru Postul Paştelui 2018 urmează Săptămâna Albă. Această duminică ne ajută să ne gândim că toţi vom muri şi că vom ajunge la un moment dat să fim judecaţi de Dumnezeu, iar în timpul Postului Mare, avem şansa, prin pocăinţă, să dobândim un răspuns bun la această judecată. Urmează o săptămână, numită Săptămâna albă sau a brânzei, când putem mânca lapte, brânză şi ouă.
Lăsata Secului pentru Postul Paştelui 2018. Apoi, pe 19 februarie începe Postul Paştelui, care se sfârşeşte la 7 aprilie. Nu se fac nunţi în intervalul de la Lăsatul secului de carne şi până la Duminica Tomii. Anul acesta, Paştele se sărbătoreşte pe 8 aprilie, însă Postul Paştelui începe încă de sfârşitul acestei luni.
Lăsata Secului pentru Postul Paştelui 2018. De regulă, cuvântul sec, din sintagma Lăsată Secului, este înţeles ca fiind sinonim cu uscat, fără grăsime, de post. Însă, la Sfinţii Părinţi, accentul nu cade numai pe mâncare. Secul pe care îl cere postul ortodox este seclum (saeculum), adică lumea împătimită.
Sfinţii Părinţi au atras atenţia că postul înţeles doar că efort alimentar, nu are nici o valoare: „De mâncare postind, suflete al meu, dar de pofte necuratindu-te, în deşert te lauzi cu nemâncarea… Că un mincinos vei fi urât de Dumnezeu şi demonilor celor răi te vei asemăna, căci nici ei nu mănâncă pururea…”.
Lăsata Secului pentru Postul Paştelui 2018. De multe ori ne este dat să auzim că nu postul alimentar este important, ci cel spiritual. Însă, nu este aşa, scrie Crestin Ortodox. Ambele forme sunt importante. De vreme ce Sfinţii Părinţi au rânduit să ne înfrânăm de la anumite bucate pentru o vreme, au făcut-o cu bună ştiinţă. Credinciosul nu trebuie să se mulţumească cu jumătăţi de măsură.
Tot duminică 11 februarie sunt prăznuiţi Sfinţii Vlasie şi Sfântă împărăteasa Teodora.
Lăsata Secului pentru Postul Paştelui 2018. Sfântul Vlasie a trăit pe vremea împăraţilor români Diocleţian şi Licinus, aprigi prigonitori ai creştinilor. A fost episcopul Sevastiei Capadociei. Sfântă împărăteasa Teodora este cinstită pe 11 februarie. Împărăteasa Teodora alături de împărăteasa Irina sunt cele care au stabilit în urmă sinoadelor cinstirea sfintelor icoane.