Este zi de sărbătoare în familia lui Virgil Măgureanu, primul director al Serviciului Român de Informații. Fostul şef al SRI împlinește astăzi onorabila vârstă de 78 de ani. Sărbătoritul nu a primit felicitări și mesaje doar din partea rudelor și a prietenilor, ci și din partea celor care i-au fost studenți și nu numai, pentru că el încă mai predă: este profesor de sociologie politică.
Virgil Măgureanu, politolog şi cadru didactic la Academia de Studii Social-Politice “Ştefan Gheorghiu”, este şi unul dintre iniţiatorii unei mişcări de rezistenţă faţă de regimul Ceauşescu. În septembrie 1973, cu ocazia deschiderii anului universitar, la Timişoara, Virgil Măgureanu s-a întâlnit cu Ion Iliescu. Conversaţia legată de viitorul sistemului comunist i-a apropiat pe cei doi, astfel încât s-a născut, cu timpul, o prietenie intelectuală aparte. “Lucrurile s-au petrecut astfel: începuse (n.r.: Ion Iliescu) să aibă nevoie de mine, eu îi spuneam şi îi scriam lucruri pe care alţii nu i le spuneau şi nu i le scriau”, a mărturisit Virgil Măgureanu în cadrul unui interviu mai vechi, relatează adevarul.ro.
Dialogul Iliescu – Măgureanu se va întrerupe un timp şi se vor revedea, după cutremurul din 4 martie 1977, când Ion Iliescu era prim-secretar al Comitetului Judeţean de Partid Iaşi. În mai 1981, la Cehul Silvaniei, cu ocazia unei agape, Virgil Măgureanu a discutat cu Ion Iliescu despre posibilitatea organizării înlocuirii lui Nicolae Ceauşescu. Mărturisirile lui Virgil Măgureanu despre relaţia cu Ion Iliescu îl vor determina pe publicistul Alex Mihai Stoenescu să considere că fostul director al SRI este “omul care, în urma acţiunii de constituire a unui grup disident, îl formează decisiv ca lider politic pe Ion Iliescu timp de aproape două decenii”. Referindu-se la o astfel de afirmaţie, Virgil Măgureanu a declarat: “În contactele noastre, şi el (n.r.: Ion Iliescu) a avut o influenţă imensă asupra mea. Ne-am format împreună. Eu eram deplin conştient că el va fi succesorul. El arată într-o carte a lui că, la o întâlnire cu Ion Ioniţă, acesta a întrebat: «Cine e ăsta?». Şi Iliescu i-a răspuns: «Este cel care m-a racolat pe mine pentru cauză»”, conform sursei citată mai sus.
Virgil Măgureanu s-a născut pe 19 martie 1941, în satul Giurtelecu Hododului, situat în comuna Hodod, județul Satu Mare. La naștere, el a primit numele Imre Asztalos. A urmat cursurile Facultății de Filosofie din cadrul Universității București în perioada cuprinsă între anii 1964 – 1969 și a bținut titlul de doctor în științe politice la Universitatea București (1978).
După absolvirea facultății, Virgil Măgureanu a fost cadru universitar de psihosociologie la Academia de Studii Social Politice “Ștefan Gheorghiu” din București, respectiv între anii 1969 – 1989. În mai 1989 a fost plasat sub domiciliu forțat la Focșani, fiind angajat ca muzeograf la Muzeul Județean Vrancea, ca urmare a opoziției față de regimul lui Nicolae Ceaușescu. În perioada decembrie 1989 – martie 1990 este membru al CFSN și CPUN, participând la 25 decembrie 1989 la procesul soților Ceaușescu de la Târgoviște.
La data de 26 martie 1990, prin Decretul nr. 181, Virgil Măgureanu a fost numit în funcția de director al Serviciului Român de Informații, îndeplinind această funcție până la 25 aprilie 1997, când a demisionat. În paralel, începând din 1994 și până în prezent, predă în calitate de profesor de sociologie politică la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității București.