La mulți ani, România!
Echipele CANCAN.RO transmit live de la parada de 1 Decembrie, dar și principalele evenimente organizate în întreaga țară. Programul pentru parada militară de 1 Decembrie 2019, de care se vor bucura deopotrivă bucureștenii, dar și românii din alte orașe ale țării, va începe, duminică, de la primele ore ale dimineții.
Citește și: Incident la parada militară. Senatoarea Cristina Socheci a alergat spre militarul căzut ca secerat
1 Decembrie, program parada militară București
UPDATE 12:32 – A început muzica militară… este un moment extrem de emoționant. Astăzi s-a scris o nouă pagină la istoria Marii Uniri, iar ceremoniile de la Arcul de Triumf din București s-au încheiat.
UPDATE 12:25 – Mai mulți studenți de la Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” trec pe sub arcul de Triumf.
La defilare participă și jandarmi din București.
UPDATE 11:16 – Ca în fiecare an, în Capitală, parada militară e așteptată cu multă emoţie. Copii, tinerii, dar și bătrânii sunt impresionați de mașinile angajaților din armată, ale pompierilor și ale polițiștilor.
UPDATE 11:16 – Devenită deja o tradiție la parada militară națională de 1 Decembrie din București, sărbătoarea a fost deschisă oficială de aviația militară, urmând ca tot aviația să fie cea care închide evenimentul: desigur, cu un show impresionant pe cerul Capitalei.
Dispozitivul de zbor a fost deschis de un elicopter IAR 330 Puma din dotarea Bazei 90 Aeriene, care a purtat drapelul național, simbol al unităţii naţiunii române. A urmat o formație de 3 elicoptere IAR 330 Puma din dotarea Bazei 90 Aeriene, o formație de 3 elicoptere IAR 330 Puma Socat din dotarea Bazei 95 Aeriene Bacău.
Parada aviației militare a continuat cu o formație de 3 elicoptere IAR 330, în fruntea formației aflându-se elicopterul IAR 330 Puma Naval din cadrul Flotilei 56 Fregate. Elicopterul IAR 330 Puma Naval este utilizat pentru multiplicarea capabilităților de cercetare, căutare și identificare a navelor ostile sau a submarinelor inamice din largul mării.
UPDATE 11:11 – La parada militară mai asistă preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Teodor Meleşcanu, respectiv Marcel Ciolacu, alături de membri ai Guvernului, precum ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu. De asemenea, sunt prezenţi secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, şefi de instituţii, reprezentanţi ai corpului diplomatic şi ai cultelor religioase, politicieni, veterani.
UPDATE 11:07 – Startul manifestărilor a fost dat cu salutul Drapelului de Luptă şi trecerea în revistă a Gărzii de Onoare de către preşedintele Klaus Iohannis, după care a fost intonat Imnul Naţional.
Pe timpul intonării au fost executate douăzeci şi una de salve de tun. Salvele de tun sunt executate de militari ai brigăzii cu tunurile din dotare, tunuri de calibrul 76 mm, model 1942, folosind muniţie de manevră. Tradiţia executării salvelor de tun se pare că își are originea într-un vechi obicei marinăresc ce semnifica intențiile pașnice.
UPDATE 11:07 – Parada militară din București se desfășoară pe durata a 101 minute, reprezentând cei 101 ani care au trecut de la Marea Unire.
La parada militară mai asistă preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Teodor Meleşcanu, respectiv Marcel Ciolacu, alături de membri ai Guvernului, precum ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu. De asemenea, sunt prezenţi secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, şefi de instituţii, reprezentanţi ai corpului diplomatic şi ai cultelor religioase, politicieni, veterani.
UPDATE 11:01 – Preşedintele Klaus Iohannis a venit la Arcul de Triumf. Șeful statului nu a fost însoțit de soția lui, Carmen Iohannis.
UPDATE 11:00 – Parada militară a început în Capitală. Peste 4.000 de militari și specialiști, dar și o tehnică militară impresionantă defilează pe sub Arcul de Triumf. Nu va fi spectacol doar la sol, ci și pe cerul Capitalei. Deasupra Arcului de Triumf vor zbura elicopterele și avioanele de transport și de luptă.
Este cel mai mare număr de ţări care participă la parada de Ziua Naţională a României. Detaşamentele de militari străini sunt din Bulgaria, Canada, Republica Cehă, Croaţia, Franţa, Germania, Georgia, Grecia, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Portugalia, Slovenia, Turcia, Ucraina şi SUA, precizează MApN.
UPDATE 10:45 – Fostul președinte al României, Traian Băsescu, și-a făcut apariția cu câteva minute înainte să se dea startul festivităților militare. El nu a venit singur, ci însoțit de unul dintre nepoți și de fata cea mare. Ioana Băsescu a purtat un superb costum popular.
UPDATE 10:20 – Mircea Geoană s-a numărat printre politicienii care urmăresc de pe margine parada spectaculoasă pregătită pentru azi, 1 decembrie 2019.
UPDATE 08:10 – Pe timpul intonării Imnului Naţional al României, în semn de salut, se vor executa 21 de salve de tun de către Bateria “Salve” a Brigăzii 30 Gardă “Mihai Viteazul”, comandată de locotenentul Mihai Nicolae.
UPDATE 07:55 – Ediția din acest an a paradei militare din București vine cu mai multe noutăți! Pentru prima dată va defila detaşamentul Comandamentului Forţelor Întrunite. O altă noutate este defilarea radarului mobil 3D TPS 77 – cel mai modern radar din înzestrarea Forţelor Aeriene.
La paradă vor asista preşedintele Klaus Iohannis, dar alţi oficiali români.
UPDATE 07:44 – Ziua Națională a României este marcată și de Google printr-un logo special afișat la 1 Decembrie 2019.
Ministerul Apărării, clip emoţionant de Ziua Naţională a României
UPDATE 07:30 – Pe lângă miile de militari români mobilizaţi pentru paradele de 1 Decembrie, Ministerul Apărării Naţionale a ţinut să marcheze Ziua Naţională a României şi printr-un clip emoţionant.
Clipul a fost postat pe pagina de Facebook a ministerului şi are legătură şi cu faptul că ţara noastră găzduieşte, anul viitor, patru meciuri de la Campionatul European de fotbal. Imaginile au fost însoțite de mesajul: “Prinde și tu mingea – spune: «La mulți ani, România!» ❤️
Să facem înconjurul țării! ?? Haideți să vedem câte comentarii putem strânge împreună? ?
Etichetează-ți prietenii să fim cât mai mulți” .
https://www.facebook.com/mapn.ro/videos/767106177146302/?v=767106177146302
Știre inițială: Militarii care participă la parada de 1 Decembrie au făcut, sâmbătă dimineață, ultimele repetiții pentru ziua de 1 decembrie, în Piața Arcul de Triumf. La parada de duminică vor participa 4.000 de militari și specialiști din MApN, MAE, SRI. Sâmbătă dimineața, au avut loc ultimele repetiții pentru parada militară, în Piaţa Arcul de Triumf.
Aproximativ 4.000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii și Administrația Națională a Penitenciarelor, din care 500 militari din peste 20 de țări aliate sau partenere, aproximativ 200 de mijloace tehnice și peste 50 de aeronave, vor participa duminică, 1 Decembrie, începând cu ora 1.00, la Parada Militară Națională organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti.
Tot în Bucureşti va avea loc duminică, 1 decembrie, începând cu ora 9.00, o ceremonie militară și religioasă de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I. Cu ocazia Zilei Naţionale, Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.
Militarii aflaţi în misiune în teatrele de operaţii din Afganistan, Balcanii de Vest, Mali și Irak, precum și cei aflați în misiune în Polonia, desfăşoară ceremonii militare şi activităţi specifice cu ocazia Zilei Naţionale. MApN recomandă oamenilor care vor să meargă să vadă parada de la Arcul de Triumf să nu aibă la ei bagaje voluminoase.
Șase avioane de vânătoare F16 Fighting Falcon sunt pregătite pentru o evoluție spectaculoasă. Va fi prezentat și cel mai modern radar din înzestrarea Forțelor Aeriene și nu va lipsi defilarea Forțelor Navale.
Program activități 1 Decembrie Ziua Națională a României la Alba Iulia
- 10.30 Zâmbet tricolor. Face painting pentru copii. Esplanada Muzeului Naţional al Unirii Alba lulia
- 11.00 Marea Adunare Naţională şi Primirea Soliilor din Cetăţile de ScaunCitirea „Rezoluţiunii Adunării Naţionale de la Alba lulia”, discursuri Reconstituire istorică Sala Unirii
- 12.00 Te Deum Catedrala încoronării
- 13.00 Ceremonie militară – defilarea trupelor şi tehnicii militare – Bulevardul 1 Decembrie 1918
- 14.00 Marea Unire a Bucătarilor: Gust de România – masă populară – Cazarma 415, Piaţa Cetăţii
- 14.30 ”Samoilă Mârza, povestea fotografului Marii Uniri” – eveniment cultural artistic pentru copii – Biblioteca judeţeană
- 15.00 Cânt şi suflet românesc – spectacol folcloric – scenă Piaţa Cetăţii
- 17.00 ”Revista de front – Garda românească 1918” – spectacol reconstituire istorică – esplanada Porţii a IV-a
- 18.00 ”Tănase simfonic” – concert omagial Maria Tănase – Casa de Cultură a Sindicatelor. Voce: Alexandra Fits, pian: Mariano Castro, acompaniază: Orchestra Filarmonicii de Stat Tîrgu Mureş,dirijor: Cristian Oroşanu. Intrarea pe bază de invitaţie în limita locurilor disponibile. Invitaţiile se găsesc la Casa de Cultură a Sindicatelor
- Ora 20.00 ”Intrarea Armatei Române în Alba Iulia” – spectacol de reconstituire istorică – Poarta I, Poarta a II-a, Poarta a III-a, esplanada Obeliscului
- Ora 20.30 ”Retragerea Armatei Române cu torţe” – spectacol reconstituire istorică – Poarta a III-a, Monumentul Unirii
- Ora 21.00 La mulţi ani, ROMÂNIA! – spectacol de artificii, Piaţa Cetăţii
- Ora 21.30 Sala 67 – SENSOR 20 – concert Sensor 16+ Teatrul de păpuşi ”Prichindel”
Restricții de trafic în București
În ziua paradei, Brigada Rutieră Bucureşti va dispune măsuri pentru asigurarea fluenței în trafic și a anunțat ce restricții de circulație vor fi impuse pe străzile din zona Arcului de Triumf, în zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie.
– între orele 04:00 – 15:00, va fi închisă circulaţia pe axul central şi banda I pe Șos. Kiseleff, între Piaţa Presei Libere şi Arcul de Triumf și benzile I și II (locală) pe Șos. București-Ploiești, sensul de mers Piața Presei Libere către Fântâna Miorița, precum și pe benzile III și IV pe Șos. București-Ploiești, sensul de mers Fântâna Miorița către Piața Presei Libere. De asemenea, va fi restricționat traficul rutier și în Pasajul Presei Libere, pe sensul de deplasare dinspre Piața Presei Libere către Arcul de Triumf, traficul rutier fiind dirijat prin breteaua care accede în Piața Montreal.
-între orele 07:00 – 15:00, va fi închisă total circulaţia (gradual, în funcție de momentul sosirii tehnicii militare pentru paradă ) pe Șos. Kiseleff între Piața Presei Libere şi intrarea în Piaţa Victoriei, până la semaforul care face legătura cu Bd. Aviatorilor și Str. Paris, pe străzile adiacente, precum și pe Str. Al. Constantinescu, între Bd. Mărăşti şi Arcul de Triumf, Bd. Mareşal Averescu între bd. Mărăşti şi Arcul de Triumf, Bd. Constantin Prezan, între Piaţa Arcul de Triumf şi Piaţa Charles de Gaulle, Str. Primo Nebiolo, Str. Arh. Ion Mincu, Str. Docenților și pe Str. Barbu Delavrancea. De asemenea, traficul rutier va fi restricționat temporar și pe Bd. Poligrafiei, Bd. Mărăști și Str. Clucerului, pe durata deplasării tehnicii și personalului.
-tot între orele 07:00 – 15.00, traficul rutier va fi restricționat temporar și pe următoarele artere: Str. Boiangiu Radu, Str. Serdarului, Str. Postelnicului, Str. Stolnicului, Str. Nicolae Racotă, Intrarea Șetrarului, Str. Paharnicului, Str. Pivnicerului, Bd. Beijing și Bd. Aviatorilor, banda I de circulație de la sensul giratoriu Monumentul Crucea Secolului până la Piața Charles de Gaulle, sensul de mers către Piața Charles de Gaulle;
între orele 07:00 – 15:00, va fi închisă circulația și pe banda I de pe Bd. Ion Mihalache, ambele sensuri de mers, tronsonul cuprins între Bd. Nicolae Titulescu și intersecția cu Str. Turda.