Regele fotbalului românesc, Gheorghe Hagi, împlinește astăzi 55 de ani. Unul dintre cei mai de seamă ambasadori ai țării noastre în orice colț al lumii, el este, poate, singurul om care ne-a scos pe străzi de bucurie în ultimele trei decenii.
Biletul Zilei » Pariem inteligent pentru profit!
Numele său a devenit sinonim cu România pentru fiecare om care l-a văzut măcar o dată vrăjind mingea cu picioarele sale magice. Când spui România, spui Hagi! Aproape că nu este un străin care să nu îl asocieze pe Hagi cu țara noastră, când aude de România, atât de mare a fost impactul lăsat de Gică pe terenul de fotbal. Liderul Generației de Aur a fotbalului românesc, care a fost la un pas de semifinalele World Cup din 1994 și a reușit calificări la trei ediții de Campionat Mondial și tot la trei turnee finale EURO, Hagi a fost, poate, jucătorul cu cele mai multe goluri spectaculoase din carieră.
Mai fiecare reușită a celui supranumit „Maradona din Carpați” a avut ceva special și este cert că Hagi nu a înscris aproape niciodată goluri banale. Toate golurile sale au avut parte de acea scânteie de geniu și de o pasiune nebună pentru fotbal care i-au luminat întreaga activitate. O adevărată icoană pentru toți cei care vibrează de emoție atunci când 22 de oameni aleargă după o minge pe un teren, Hagi a lăsat o moștenire aparte prin felul în care a vrut să pună România mereu pe primul loc în tot ceea ce făcea. Dincolo de talentul imens, Gică Hagi a depus și o muncă uriașă pentru a se autodepăși și pentru a fi cel mai bun, iar în vocabularul său nu exista locul doi!
„Tehnica, viziunea, şuturile feroce şi capacitatea de a-şi lua prin surprindere adversarii l-au transformat într-unul dintre cei mai buni jucători ai generaţiei sale. În jocul său, puteai vedea o exuberanţă încântătoare, o adevărată plăcere de a juca cu mingea la picior. A fost, pe scurt, născut pentru fotbal”, este descrierea făcută pe site-ul FIFA lui Hagi, ales de şapte ori Jucătorul Anului în România, un alt record absolut, şi singurul fotbalist desemnat şi Sportivul Anului în România, în 1994.
Născut pe 5 februarie 1965 în comuna Săcele, judeţul Constanţa, într-o familie de machedoni, Gică a ştiut dintotdeauna că fotbalul este destinul său. Iar în 2017, a mai primit o odă sinceră din partea presei internaționale, la puțin timp după ce a cucerit, în premieră, titlul de campion cu Viitorul, clubul fondat și antrenat de el. Iată câteva fragmente din articolul apărut în revista These Football Times:
”Gheorghe Hagi nu arată precum un erou tipic. La FC Viitorul, echipa pe care el a înființat-o, este și director tehnic și antrenor principal. Cunoaște numele tuturor jucătorilor, de la cei de opt ani până la prima echipă, și are înfățișarea unui unchi blând. Hagi a investit 10 milioane de euro din banii săi pentru ca acest proiect să ia viață. Viziunea sa, marcă înregistrată, și o etică a muncii subapreciată au asigurat momentul de succes. Așadar, cum poate o adevărată comoară națională să mențină un echilibru între umilință și un marș continuu spre progres? Ei bine, pentru a-l înțelege cu adevărat pe Gheorghe Hagi, pentru a începe să apreciezi de ce talentul său fotbalistic l-au făcut un unic și glorios fantasista și pentru a realiza că proiectul său de la Viitorul ar putea fi adevărata sa moștenire, atunci expresia de a nu ști unde mergi până nu afli unde ai fost sună corect.
Aceasta este călătoria unui om care nu a ezitat în fața provocărilor. Se pare că una dintre cele mai importante calități ale lui Hagi este aceea de a fi atât de bun încât să îi galvanizeze pe toți cei din jurul său pentru a-i duce la un nivel fără precedent. La Real Madrid și la Barcelona, nu s-a putut pentru că toți erau la un anumit nivel. Departe de cluburile-gigant, prezența lui Hagi a fost suficientă pentru a urca un club din Serie B în Serie A, să conducă un club din Turcia spre vârful fotbalului european pentru prima dată în istorie și să ducă o echipă națională modestă spre înălțimi neașteptate.
Hagi a avut totul: două picioare excelente, un repertoriu de pase de care Paul Scholes și Xabi Alonso ar fi fost mândri, un șut la fel de devastator precum al lui Roberto Carlos, trucuri și un centru de greutate a la Maradona, încredere de sine precum Paul Gascoigne în cea mai bună perioadă a sa și o clasă cum am mai văzut la David Ginola în vremea sa de apogeu.
Pentru a concluziona, Hagi a fost un magician romantic și un fotbalist care a atins succesul și statutul de erou-cult cu echipe care nu erau în vogă. Așa cum face și acum cu o altă generație, el i-a mobilizat pe toți în jurul său și a jucat cu o nemăsurată bucurie și pasiune. El este eroul tuturor, care a pus bazele unui club de fotbal în orașul său. Departe de a se culca pe laurii gloriei din trecut și de aroganță, el demonstrează o nesățioasă dorință de a învăța și și-a dus clubul în Champions League la numai șapte ani după înființare.”
La fel ca şi atunci când picta câte o capodoperă cu mingea la picior pe terenul de fotbal, Gică Hagi rămâne o personalitate aparte şi acum, din postura de antrenor şi conducător de club.
La mulți ani, Majestate!