Toate scumpirile din ultimul an i-au făcut pe români să fie mai economi. De pe lista de cumpărături au fost tăiate multe, iar în sezonul rece românii încearcă să economisească și atunci când vine vorba de energia electrică sau căldură. Multe aparate electrocasnice au fost scoase din priză, în speranța că facturile o să fie mai mici. În acest context, românii trebuie să mai știe și că pot reduce mult factura la energie dacă setează temperatura corespunzătoare pentru frigider. Care este aceasta?
Din gama aparatele electrocasnice frigiderul este unul dintre cei mai mari consumatori de energie electrică. Însă, oricât de multă economie am vrea să facem pe acesta nu îl putem socate din priză. Dar dacă îl folosim în mod corespunzător, costurile se reduc considerabil. La ce treaptă de temperatură trebuie să setați frigiderul, pentru a economisi energie electrică?
(CITEȘTE ȘI: TRUCUL IEFIN PRIN CARE POȚI ECONOMISI SUTE DE LEI LA FACTURA LA CURENTUL ELECTRIC. COSTĂ DOAR 2,50 LEI PE LUNĂ!)
Frigiderele au consumuri diferite de energie electrică în funcție de model. Pentru a maximiza economisirea, Centrul de Consiliere pentru Consumatori (Verbraucherzentrale) recomandă ajustarea temperaturii în interiorul frigiderului în vederea optimizării consumului de energie.
În frigider există zone cu temperaturi diferite, iar conform centrului pentru consumatori, pentru a economisi frigiderul trebuie setat la temperaturi mai mari de până „la maximum șapte grade Celsius”. De asemenea, românii trebuie să mai știe că fiecare grad în minus setat în frigider duce la o creștere a consumului de energie electrică. Este vorba de aproximativ șase procente pentru fiecare grad în minus.
Dacă am stabilit că pentru frigider putem să setăm temperatura până la maximum șapte grade Celsius, pentru congelator lucrurile se schimbă. Pentru acesta, specialiștii recomandă o temperatură de -18 grade.
De asemenea, Centrul de Consiliere pentru Consumatori mai recomandă să acordăm atenție și „marcajului cu stea de pe compartimentul congelator”. Cu cât numărul de stele este mai mare, cu atât produsele vor rezista mai mult la congelator și nu își vor pierde proprietățile.
Concret, atunci când congelatorul este marcat cu *(***) – 4 stele – înseamnă că produsele pot fi păstrate până la 3 luni. Atenție, perioada recomandată de păstrare se reduce odată cu scăderea numărului de stele.
(VEZI ȘI: 5 APARATE ELECTROCASNICE PE CARE TREBUIE SĂ LE AI ÎN BUCĂTĂRIE! CONSUMĂ CEL MAI PUȚIN CURENT)