La ce temperatură trebuie setate aparatele de aer condiţionat pe caniculă? Recomandări pe timp de cod roşu

Publicat: 16/07/2024 | 11:49

Codul roșu de caniculă face prăpăd în România! Specialiștii vin cu o serie de recomandări pentru zilele caniculare. La ce temperatură trebuie setate aparatele de aer condiționat pe caniculă? Iată de ce trebuie să țineți cont în zilele cu căldură extremă!

Pe măsură ce temperaturile depășesc 40 de grade în România, autoritățile avertizează populația să utilizeze cu responsabilitate aparatele de aer condiționat pentru a evita suprasolicitarea rețelei electrice.

În aceste zile, numărul persoanelor care au avut nevoie de asistență medicală de urgență a crescut, în timp ce incendiile se declanșează pe câmpuri din cauza arșiței continue.

Autoritățile recomandă stabilirea termostatelor aparatelor de aer condiționat la o temperatură moderată constantă, de aproximativ 24-26°C, pentru a evita suprasolicitarea rețelei electrice.

De asemenea, este indicat să evităm utilizarea electrocasnicelor mari, cum ar fi mașinile de spălat sau uscătoarele, în intervalul orar 18:00 – 22:00. Aceste ore reprezintă perioada de vârf a consumului energetic, iar utilizarea excesivă poate duce la întreruperi în alimentarea cu curent electric.

Citește și: METEOROLOGII ACCUWEATHER ANUNȚĂ CĂ VINE FURTUNA ELECTRICĂ ÎN ROMÂNIA. PE CE DATĂ EXACTĂ SE ÎNTÂMPLĂ ÎN BUCUREȘTI ȘI ÎN CELELALTE ORAȘE

Numărul apelurilor la 112 a ajuns la 5 pe minut, din cauza caniculei

Temperaturile extreme din ultimele zile au crescut solicitările către serviciul de ambulanță. În weekend, numărul apelurilor la 112 a ajuns la 5 pe minut. Doar duminică, 7.500 de persoane au solicitat asistență medicală din cauza efectelor temperaturilor ridicate.

Majoritatea persoanelor au raportat dificultăți în respirație, în timp ce altele au apelat numărul de urgență 112 pentru a semnala cazuri de persoane căzute pe stradă sau accidente legate de caniculă. În total, în weekend, au fost înregistrate aproape 100.000 de apeluri de urgență, cu cele mai multe înregistrate în București, Ilfov, Constanța și Iași.

”Din data de 18 iulie până astăzi la sabif au apelat și au primit ajutor 7.034 de persoane, dintre acestea 4.447 de persoane au prezentat urgențe de cod roșu și cod galben, respectiv cazuri foarte grave și cazuri grave, 92 de persoane au prezentat lipotimii, respectiv senzație de pierdere a stării de conștiență iar 54 de persoane au prezentat sincope, chiar și-au pierdut starea de conștiență pentru scurt timp.

Constatăm o creștere cu 14% a numărului total de solicitări și cu 16% a numărului total de urgență. Se muncește foarte mult. Au fost 5 zile de foc și pentru serviciul de ambulanță București – Ilfov”, a transmis Alis Grasu, manager Serviciul de Ambulanță Bucureşti-Ilfov.

Pe litoral, a fost emisă și acolo o avertizare de cod roșu pentru caniculă. Cu toate acestea, turiștii afirmă că căldura este mult mai suportabilă la malul mării.

În restul țării, însă, unde termometrele au înregistrat și 42 de grade la umbră, au fost raportate aproape 1.500 de incendii de vegetație uscată, doar în ultimele două zile.

Citește și: E COD ROŞU, DAR APOGEUL NU E ACUM! ANM A EMIS PROGNOZA METEO ŞI ANUNŢĂ 42 DE GRADE ÎN ROMÂNIA

This browser does not support the video element.