La ce oră trebuie să mâncăm cozonac de Crăciun, ca să nu ne îngrășăm
Cozonacul este nelipsit de pe masa de Crăciun, iar toate gospodinele îl pregătesc înainte de 25 de decembrie. Este un adevărat deliciu, însă trebuie să ai grijă la cantitatea consumată, căci ar putea să-ți afecteze silueta. Un cunoscut medic endocrinolog a explicat de ce cozonacul îngrașă și când ar putea fi mâncat, pentru a evita să iei prea multe calorii.
Nu mai este niciun secret faptul că desertul Crăciunului este, fără doar și poate, cozonacul. Toate gospodinele l-au pregătit din timp ori au mers la cofetărie să cumpere acest deliciu, pentru a-l pune pe masa de Crăciun. Totuși, cozonacul trebuie consumat într-o anumită cantitate dacă nu vrei să te alegi cu kilograme în plus.
Medicul endocrinolog, Andreea Șuvoială, a explicat când trebuie mâncat cozonacul pentru a nu-ți strica silueta. Este un preparat plin de carbohidrați, care ar trebui servit în prima parte a zilei, preferabil dimineața. O felie de cozonac n-ar trebui să fie mai groasă de un deget și jumătate, adică să nu depășească 150 de grame.
„Vorbim despre un preparat delicios, dar plin de carbohidrați. O felie de cozonac nu ar trebui să depășească 100-150 de grame, adică să nu fie mai gros de un deget, un deget și jumătate. Ar fi bine să îl mâncăm în prima parte a zilei, cum ar fi la micul dejun. Dacă felia are undeva la 100 de grame, felia are 400 de calorii”, a explicat medicul endocrinolog, la Antena 3.
De ce ingrediente ai nevoie pentru un cozonac pufos
Pentru aluatul cozonacului:
– drojdie 20 gr
– făină 1 kg
– lapte 500 gr
– zahăr 250 gr
– gălbenuș 4 buc
– unt 120 gr
– esența vanilie, esența rom
– coaja de portocala, coaja lămâie
Pentru umplutură:
– 500 miez nuca măcinat fin
– 250 lapte
– 200 zahar
– 100 gr cacao
– esență rom
Cum se prepară cozonacul
Pentru un cozonac pufos și delicios, întâi de toate trebuie să pregătești maiaua. Se face drojdia măruntă, se adaugă o lingură de făină, un praf de zahăr și două linguri de lapte călduț (nu fierbinte). Apoi, trebuie să amestecați până obțineți o pastă omogenă. Toată compoziția se lasă la crescut timp de 20 de minute. Se pregătește laptele: trebuie încălzit, apoi dizolvați zahărul în el, amestecând până când granulele dispar complet.
Pentru formarea aluatului trebuie să cerneți făina într-un castron mare. Se adaugă maiaua dospită, coaja de lămâie, cele cinci gălbenușuri frecate cu un praf de sare și începeți să turnați laptele treptat, amestecând continuu. Când se formează aluatul, trebuie să puneți 200 ml de unt topit și să frământați până când devine elastic și omogen.
La sfârșit se adaugă esența de vanilie și continuați să frământați. Aluatul trebuie lăsat la dospit circa o oră, acoperit cu un prosop curat. Umplutura se prepară într-un bol mare, unde se amestecă nuca cu cacao. Se adaugă zahărul și câteva linguri de lapte călduț, amestecând până obțineți o pastă consistentă.
Se împarte aluatul în 2 părți egale, se întinde fiecare parte, se presară uniform umplutura de cacao și apoi trebuie să rulați. Se împletesc două rulouri și se pun într-o tavă tapetată. Trebuie să ungeți suprafața cozonacului cu un amestec de ulei și gălbenuș de ou pentru o crustă aurie. Se lasă cozonacul să crească încă 30 de minute, apoi se coace la cuptor.