La asta nu te-ai fi așteptat! Ce se întâmplă dacă mănânci carne în fiecare zi, de fapt
Consumul zilnic de carne este un subiect care a stârnit o adevărată polemică. Unii nutriționiști susțin că nu este bine să mâncăm proteină animală zilnic, iar alții cred că acesta ar fi chiar „elixirul vieții”. Se pare că alimentul conține o substanță ce ar avea efecte benefice, pe termen lung.
Cercetătorii au efectuat experimente pe rozătoare și oameni, în urma cărora una dintre concluzii a fost că ambele specii au un nivel ridicat de taurină în sânge, când starea lor de sănătate este una bună. Pe de altă parte, odată cu înaintarea în vârstă, nivelul de taurină scade. Dacă este crescut din nou, reușește să prelungească viața subiectului deoarece îmbunătățește sănătatea fizică și psihică în proporție de 10%.
De ce este bine să consumi carne
Carnea conține substanța amintită anterior: taurina. O echipă de cercetători de la Universitatea Columbia din New York a dovedit, recent, că este recomandată administrarea de taurină pentru oameni și animale. Nu de puține ori, medicii veterinari sfătuiesc stăpânii animalelor să le cumpere alimente cu conținut ridicat de taurină, pentru a le stârni atât pofta de mâncare, cât și însănătoșirea.
În același timp, taurina poate fi găsită și în pastile sau băuturi energizante. În această formă, nu este benefică organismului din cauza modului diferit de absorbție, dar și a celorlalte componente care, de cele mai multe ori, fac mai mult rău decât bine.
La studiul care a adunat 12.000 de subiecți, cercetătorii au constat că doza de taurină ce poate fi transferată de la animal la om, prin consumul de carne, este de 3, maximum 6 grame pe zi. Date fiind cele menționate anterior, consumul de carne este benefic, dar nu zilnic! Specialiștii recomandă un maxim de 300, 450 de grame de carne, cu un conținut scăzut de grăsimi și una sau două porții de pește în fiecare săptămână.
(CITEȘTE ȘI: Celebra fabrică de mezeluri a fost închisă! Tone întregi de carne au fost retrase. Ce au descoperit inspectorii ANPC)
Ce este taurina și ce roluri are în organism
Taurina este o substanță chimică numită acid amino sulfonic. Se găsește, în mod normal, în organismul animalelor și al oamenilor, dar poate fi preluată și din consumul de carne, ouă și pește. Printre rolurile sale în organism, se numără faptul că ajută la susținerea creșterii nervilor, scade tensiunea arterială și previne insuficiența cardiacă.
Beneficiile taurinei au fost demonstrate, în mod științific, și pentru problemele hepatice, cum ar fi umflarea ficatului, dar și obezitate. În plus, are efecte notabile și în mărirea performanței atletice, prevenția diabetului și a oboselii. Din acest motiv, a fost găsită și metoda prin care să fie introdusă în băuturile care stimulează energia, numite și băuturi energizante.
(CITEȘTE ȘI: Mai scumpe decât carnea! Câți lei a ajuns 1 kg de capșuni în piețele din România)