Claudiu Gorgan este un maratonist pe care judeţul Satu Mare nu a putut să îl ţină acasă, din lipsă de infrastructură sportivă şi condiţii pentru atleţii ieşiţi din juniorat, astfel că el şi-a căutat, de-a lungul timpului, cluburi din România şi Italia pentru care să alerge. Acum aleargă sub tutela unui club sportiv din Cluj, care îi oferă posibilitatea participării la cele mai importante competiţii. Dar până a ajunge la acest nivel Claudiu a trecut prin multe provocări și multe etape, unele mai grele decât altele. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă povestea lui de dârzenie, demnă de film. (CITEȘTE AICI: MĂRTURII ŞOCANTE FĂCUTE DE SPORTIVA ”NOTATĂ” CU 10 ÎNAINTEA NADIEI. CUM A FOST UMILITĂ O MARE GIMNASTĂ A ROMÂNIEI DUPĂ CE S-A RETRAS! I-AU OFERIT UN POST DE…)
A ajuns să facă atletism după ce nu și-a găsit locul în alte ramuri sportive, poate și pentru că nu îl ajutau să își consume toată energia și nici nu reușeau să îl facă să se concentreze la maxim. După ce a încercat diferite părți ale atletismului, a stabilit să se oprească la alergare.
„Am început să fac atletism datorită antrenorilor Radu Achim și Horea Macarie. Eram neastâmpărat și plin e energie și nu puteam sta locului. La început alergam distanțe scurte, de 3.000 de metri sau 3000 de metri cu obstacole și pot să zic că mă descurcam destul de bine, dar domnul professor, văzând atâta energie în mine, m-a tot împins de la spate, spunând că mie mi se potrivesc distanțele mari. A trebuit să mai cresc puțin să îmi dau seama că distanțele lungi sunt un test de maturitate”, povestește Claudiu Gorgan.
„Piticule, ai nevoie de inimă și de ficat bun pentru așa ceva, așa i-am spus când s-a apucat de distanțele mari. Pe tine te ajută modul în care alergi, ești economicos, ai o alergare frumoasă și elegantă, însă nu ești copt, tot ce îți trebuie este continuitatea în antrenament și răbdare”, a fost mesajul antrenorului Radu Achim pentru Claudiu. (VEZI ȘI: OLIMPICA LA ENGLEZĂ FACE VOLUNTARIAT. E PROFESOARĂ LA 16 ANI PENTRU COPIII DINTR-UN SAT DIN TELEORMAN!)
Și au urmat sute de antrenamente și zeci de mii de kilometri alergați de Claudiu pe fiecare loc drept pe care l-a găsit în Satu Mare. De multe ori, pentru a ieși din monotonia pistei de atletism, dar și pentru a înțelege ce înseamnă alergarea în alte spații, cum e și în cadrul maratonului, Claudiu putea fi văzut alergând pe digul Someșului sau chiar pe pod și pe bulevardele mari din oraș.
Dârzenia cu care se antrena și își dorea să câștige l-a și făcut campion de zeci de ori.
„Drumul a fost anevoios. Încercam să alerg tot mai tare, voiam totul cât mai repede, îmi doream mult să iau medalii pentru că aveam colegi care erau deja consacrați. Pe parcursul timpului, am ajuns să alerg aproape toate distanțele de la 400 de metri până la maraton, trecând pe la probe de 800 de metri, 1.500 de metri, 3.000 de metri, cinci kilometri, 10 kiloetri, 21 de kilometri și maratonul, de 42 de kilometri. M-am oprit la maraton deoarece am simțit că e locul unde pot să trăiesc toate stările posibile. Pregătirea unui maraton îmi dădea fiori, știind cât trebuie să alerg, dar mă și motiva. Acum am ajuns să alerg câte un maraton chiar și fără să fi mâncat în acea zi”, afirmă sportivul. (NU RATA, AICI: SE ÎNTÂMPLĂ ÎNTR-UN LABORATOR DIN SLATINA. MATERNITATEA DE ROBOŢI)
După zeci de maratoane în care a câştigat aproape tot ce era de câştigat, chiar şi împotriva unor alergători din Kenya, recunoscuţi în acest sport, sau sportivi din alte ţări cu condiţii mult mai bune de antrenament, Claudiu Gorgan a decis să facă următorul pas, de la maraton la ultramaraton.
„Ultramaratonul e o probă de alergare de 24 de ore, în care sunt de alergat minimum 175 de kilometri. Fiind obişnuit cu distanţele lungi, am hotărât să particip la o asemenea cursă, adică să alerg o zi întreagă din simplul motiv că «simt că pot». În luna martie, mai exact pe data de 15, în orasul Heilbronn din Germania va avea loc o cursă de o asemenea amploare, unde voi încerca să alerg un număr cât mai mare de kilometri”, explică Claudiu pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.
Prima ţintă în cadrul acestei curse pentru Claudiu este să ajungă la linia de finiș, dar motivaţia sa este una şi mai mare. Dacă îl ajută corpul, dacă psihicul îl menţine motivat şi dacă timpii şi kilometrii ies aşa cum vrea el, are toate şansele ca ultramaratonul din Germania să îi ofere un bilet la Campionatul European din vară de la Timişoara. (CITEȘTE ȘI: AZI, E STUDENT ÎNTR-O UNIVERSITATE DE RENUME. UN OLIMPIC ”DĂ DE PĂMÂNT” CU ÎNVĂŢĂMÂNTUL DIN ROMÂNIA. ”M-A DEZĂMĂGIT FAPTUL CĂ…”)
„Marii alergători reuşesc să atingă distanţe kilometrice în adevăratul sens al cuvântului, peste 220 de kilometri în 24 de ore. Asemenea cursă necesită să fii de oţel. Eu acum mă antrenez și am reusit să alerg 100 de kilometri în mai puțin de 12 ore, cu tot cu câte o jumătate de oră pauză totală între turele de câte 25 de kilometri. Sunt încrezător că pot să ating 175 de kilometri în 24 de ore la concurs, mai ales că voi fi și mai motivat și mai pregătit decât sunt acum”, mai spune sportivul.
Dacă lupta cu corpul său pare câștigată pentru a participa la ultramaraton, Claudiu speră ca și psihic să fie pregătit până la mijlocul lunii martie, astfel încât nici o durere și nici o crampă musculară să nu îl facă să cedeze până nu își îndeplinește obiectivul. (VEZI AICI: L-AM GĂSIT PE URMAŞUL CELEBRULUI MATEMATICIAN GRIGORE GHEBA. EL E PROFESORUL CARE CREEAZĂ PROBLEME PENTRU OLIMPIADE ŞI CONCURSURI ŞCOLARE!)