L-a omagiat pe Brâncuși cu limbă de moarte. Povestea bustului donat Muzeului de Artă Craiova de familia unui inginer constructor

Publicat: 21/02/2021 | 12:00

Muzeul de Artă din Craiova a primit, recent, o donaţie importantă cu ocazia Zilelor Naţionale Brâncuşi. Un bust din bronz cu chipul marelui sculptor a ajuns în posesia celor de la muzeu, care vor să-l amplaseze acum chiar la intrarea în instituţie. Bustul a fost făcut de un inginer constructor din Craiova care, din păcate, a decedat în urmă cu doi ani, iar dorinţa lui a fost ca familia să doneze lucrarea pentru oraş.

Bustul a fost făcut în urmă cu cinci ani de inginerul constructor Tomiță Ţuţuianu, care şi-a dorit foarte mult ca această lucrare să fie donată pentru oraş.

„Am vrut să respectăm dorinţa tatălui”

„Trebuia de mult să fie amplasată undeva în Craiova. Au fost neînţelegeri, nu a avut o finalitate locul unde trebuia amplasat, şi atunci de aia lucrarea a rămas în posesia noastră. Niciodată nu am avut intenţia să o vindem, am vrut să respectăm dorinţa tatălui, să fie donată oraşului”, spune Anca Ţuţuianu, fiica donatorului.

Familia a fost căutată pentru a vinde acest bust, dar a refuzat.

„A fost dorinţa soţului meu şi noi am respectat-o şi suntem fericiţi că am reuşit să-l mulţumim, acolo sus. Şi a făcut această donaţie. 

– Cât timp a durat?

– Nu aş putea să vă spun cât durat. Nu ne-am gândit niciodată să o vindem, ci să o donăm”, spune Victoria Ţuţuianu, soția donatorului.

Bustul lui Brâncuși a ajuns la Muzeul de Artă Craiova

Semnificația unui gest de suflet

„Proprietarii acestei lucrări fac un gest care sper să aibă parte de cuvenita apreciere a iubitorilor de artă. Dânşii au considerat oportun ca donarea acestei lucrări să aibă loc astăzi, pe 19 februarie, într-o zi cu semnificaţie amplă în instoria universală, dar şi a istoriei românilor”, a  spus Emilian Ştefârţă, director al Muzeului de Artă Craiova. (VEZI ȘI: O SCULPTURĂ A LUI BRÂNCUŞI A FOST VÂNDUTĂ CU PREȚUL RECORD DE 71 DE MILIOANE DE DOLARI)

Opera este replica mărită a unui bust realizat în pastă de modelaj de Miliţa Petraşcu. Mulajul bustului se află la Târgu Jiu. Miliţa Petraşcu este o fostă elevă a lui Constantin Brâncuşi, care a lucrat în atelierul din Paris în perioada 1919-1923. Moştenitorul legal al Miliţei Petraşcu, Victor Crăciun, a donat Muzeului de Artă din Craiova, în anul 2011, un bust în ghips, iar după acel ghips s-a turnat, pe cheltuiala lui Tomiţă Ţuţuianu, actualul bust de bronz.

Ziua Națională „Brâncuși”

La Muzeul de Artă din Craiova sunt lucrările marelui sculptor român Orgoliu, Cap de copil, Tors (Coapsa), Sărutul și Domnișoara Pogany, alături de un scaun colțar (piesă artizanală realizată în adolescență), Ecorșeul și Vitelius.  Încă din 1965, două dintre sălile muzeului au fost special amenajate sub denumirea de „Cabinetul Brâncuși”, iar în prezent sunt în curs de definitivare lucrările la un nou spațiu expozițional dedicat lui Constantin Brâncuși, realizat după planurile arhitectului Dorin Ștefan. (CITEȘTE AICI: EL ESTE ”BRÂNCUȘI DE LA VĂDASTRA”)

Din anul 2015, în conformitate cu Legea 305/2015, data de 19 februarie a fost declarată Ziua Națională „Brâncuși”.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro, să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.