Preşedintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit cu preşedintele SUA, Donald Trump, la Casa Albă! Întrevederea Trump-Iohannis a avut loc în cadrul vizitei oficiale pe care preşedintele României o efectuează în Statele Unite.
„Relaţia noastră e din ce în ce mai bună. România este un aliat adevărat”, i-a transmis Donald Trump omologului său român, Klaus Iohannis.
Donald Trump şi Klaus Iohannis au discutat despre Parteneriatul Strategic româno-american în Biroul Oval de la Casa Albă.
Klaus Iohannis este primul lider din Europa de Est care a fost primit la Casa Albă de noul preşedinte al SUA, Donald Trump. Înainte de întrevederea cu Donald Trump, Klaus Iohannis s-a întâlnit cu şeful CIA Mike Pompeo, cu congresmanii americani şi cu Secretarul de Stat al SUA, Rex Tillerson.
Cele mai importante declaraţii ale celor doi şefi de stat
Donald Trump: „Este o onoare să primesc un prieten atât de bun al Americii! Poporul român şi cel american au atât de multe în comun, tradiţii vaste şi peisaje minunate. Mulţumesc poporului român pentru contribuţia sa, România este un membru important împotriva ISIS, al patrulea contributor în Afganistan. Vreau să recunosc puterea de conducere a preşedintelui Iohannis şi faptul că a crescut bugetul de apărare de la 1,4% la 2%. Sper că şi celelalte ţări vor urma exemplul României. Parteneriatul României cu Statele Unite a fost minunat”.
Klaus Iohannis: „Este important de notat că acest parteneriat creionează România şi ceea ce reprezintă România. România luptă împreună cu SUA în Afganistan şi Irak. Nu doar că parteneriatul trebuie să continue, ci trebuie să fie mai puternic şi trebuie să rezolve cele mai importante probleme. Mă bucură faptul că NATO a decis să lupte împotriva terorismului. O mare parte a bugetului NATO trebuie să fie îndreptată spre achiziţii strategice. Să folosim cu înţelepciune banii.
Ştim că stăm în flancul estic al NATO şi noi ne bazăm pe voi, pe Statele Unite. Nu putem să ne apărăm singuri, ne bazăm pe voi. România este membră a UE şi este în interesul vostru să aveţi o Uniune Europeană puternică drept partener. Este vital. Legătura transatlantică nu este numai despre diplomaţie. Împreună vom face parteneriatul mai puternic. NATO şi UE nu trebuie să concureze, ci trebuie să coopereze”.