După mai bine de o săptămână de când dosarul „azilele groazei” a intrat în vizorul autorităților, Klaus Iohannis a făcut primele declarații despre întreaga situație. Președintele României a numit incidentul o „rușine națională” și a expus părerea sa despre cine este vinovat, de fapt, pentru soarta vârstnicilor chinuiți în condiții inumane.
Pe data de 11 iunie, are loc Summitul NATO 2023 în Lituania. Înainte de începerea evenimentului care adună conducătorii politici care fac parte din alianță, președintele României a ținut un discurs despre cazul care a cutremurat o țară întreagă, spunând:
„Chestiunea cu – așa cum au fost numite – „azilele groazei” este una foarte complicată. Dacă îmi permiteți să fac o afirmație, cred că este o rușine națională. Este o rușine națională și măsurile care vor fi luate trebuie să taie răul de la rădăcină”
Președintele româniei susține faptul că vinovați sunt nu doar cei care au contribuit activ la ororile prin care au trecut vârstnicii, ci și toți cei care știau și nu făcut nimic. De asemenea, structurile competente care ar fi trebuit să supravegheze astfel de centre private trebuie trase la răspundere.
„Este evident că aici sunt mulți vinovați, dar nu toți pot fi încadrați la fel. Sunt unii vinovați direcți – cei care au supus la rele tratamente pe bătrânii care acolo și-au căutat liniștea și un tratament uman. Este foarte problematic şi aceste persoane trebuie identificate şi sancţionate conform legii, dar mai sunt şi alţii. Cum putem să ne imaginăm că funcţionează aceste azile fără ca autorităţile de verificare şi control să ştie. Trebuie văzut cine a știut și nu a acționat și trebuie tras la răspundere.
Vinovaţi sunt toţi cei care au ştiut şi nu au făcut nimic, nu au sesizat, nu au intervenit. Cred că trebuie să fie găsiţi toţi vinovaţii, indiferent că vorbim despre vinovăție în exerciţiul funcției sau o vinovăţie politică sau morală. Până nu vor fi traşi la răspundere toţi cei care au permis o astfel de grozăvie în România, lucrurile nu vor putea fi îmbunătăţite. Eu sunt adeptul unei intervenții clare, ferme și hotărâte”, a spus conducătorul țării, în cadrul unei conferințe de presă.
(CITEȘTE ȘI: Klaus Iohannis a promulgat o nouă lege. Greșeala prevăzută în Codul penal care se pedepsește cu până la 3 ani de închisoare)
În continuarea discursului său, Klaus Iohannis a continuat accentuând ideea că cei vinovați, atât din partea statului, cât și din mediul privat, care se fac vinovați, trebuie să suporte consecințele faptelor sale. Pe de altă parte, susține faptul că treaba unui politician nu este aceea de a verifica dacă angajații din azile le dau pastilele bolnavilor.
„Avem o puzderie de agenții și instituții care ar trebui să verifice. Doar că ne întrebăm ce au verificat. Că sesizări au fost, măsuri se pare că nu prea, în aceste cazuri concrete care, pe bună dreptate, au revoltat România. De aceea, repet ce am spus la întrebarea anterioară. Toți cei vinovați să răspundă. Aici sunt oameni vinovați cu nume și prenume.
Cei care au lucrat în azil sau au condus azilul și nu și-au făcut treaba. Cei care au fost sesizați și nu au verificat. Inclusiv cei care au știut și nu au luat măsuri – vorbesc, desigur, de măsuri politice. Un politician într-o poziție înaltă nu trebuie să meargă să verifice dacă se dau medicamentele cum trebuie, ci trebuie să verifice ca sistemul de care răspunde să dea rezultatele așteptate de cetățeni. Este revoltător ca persoane în vârstă care vor să meargă undeva să stea liniștite sunt tratate cu dispreț sau chiar mai rău”, a adăugat președintele României.
(CITEȘTE ȘI: Poziția oficială a României după tentativa de lovitură de stat din Rusia. Primele declarații ale lui Klaus Iohannis)