Klaus Iohannis, declarații de ultimă oră: “PSD încearcă să amputeze puterile președintelui României”
Klaus Iohannis i-a primit pe reprezentanții Comisiei de la Veneția ca să discute despre pachetul de legi privind reforma în justiție. La final, președintele României a făcut declarații despre justiţia din țara noastrăî şi soarta şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. La un moment dat, Klaus Iohannis a afirmat că: “PSD încearcă să amputeze puterile președintelui României”. ()
Judecătorii sunt la București după ce liberalii, dar și președintele Klaus Iohannis, au sesizat forul internațional în legătură cu cele trei texte adoptate de Parlament.
“S-a încheiat întâlnirea cu delegația. Vă amintiți probabil că eu am sesizat Comisia de la Veneția și i-am rugat să facă o analiză a legislației, care este încă în lucru. Am avut o discuție foarte bună. Așteptăm cu mare interes să avem poate chiar o opinie preliminară. Această opinie cred eu că va fi luată în considerare de Parlament pentru armonizarea legislației. Nu am dorit să intrăm nici eu, nici membrii delegației în textul legii.
Anumite prevederi din lege pot duce la blocaje în justiție. Am explicat destul de detaliat preocupările mele și am răspuns la întrebări legate de procedură. Mi-au spus cum ar putea să arate parcursul acestor legi. Am citit motivarea deciziei Curții. Ca să nu apară o confuzie în spațiul public. Eu am spus de prima dată că voi citi această motivare până o înțeleg bine, deci mai avem de citit.Însă au apărut câteva lucruri pe care pot să le comunic astăzi, m-au făcut să evaluez într-o nouă lumină.
După o primă citire atentă a deciziei și motivării, recunosc că motivarea aduce la suprafață mai multe neclarificări decât clarificări. Evident că toată dezbaterea a pornit în jurul luptei anticorupție. Dacă atâția politicieni sunt nemulțumiți cu lupta anticorupție, mai este nevoie de luptă anticorupție? Răspunsul este ferm. România are nevoie de luptă anticorupție. Lupta anticorupție este un succes în România. Aici sunt foarte ferm!
Putem să constatăm destul de usor că PSD încearcă să amputeze puterile președintelui. Un partid, Partidul Social Democrat, încearcă să amputeze puterile președintelui României.Puterea președintelui a fost diminuată față de situația anterioară când legile justiției erau în vigoare. N cumva aceste legi au fost modificate și pentru a diminua puterea președintelui?
Este evident că PSD încearcă să diminueze puterea președintelui. Iar decizia CCR vine în continuare de diminuare a puterii președintelui. Și de aici apar întrebările. Dacă citim motivarea se pune întrebarea care mai este statutul procurorilor în România. După această decizie mai sunt procurorii independenți de exemplu în lupta anticorupție sau sunt duși procurorii în subordinea ministrului justiției.
Este o întrebare la care trebuie să răspundem. O altă întrebare care se pune în același context: avem un nou super ministru al Justiției care decide și președintele execută? Ce mai este CSM-ul? Cum poate CSM-ul să-și îndeplinească rolul principal de garantare a independenței justiției dacă CSM-ul nici nu mai contează în procedura de demitere a unui procuror șef? Iată întrebări la care trebuie să înceapă să răspundă și unii, și alții, după o dezbatere publică sănătoasă.
Eu sunt dispus să pun aceste întrebări într-o dezbatere publică. Am văzut din nefericire ce lucruri pot ieși dintr-o dezbatare prost compusă cum a fost pe legile justiției. Poate este nevoie ca la sfârșit ca poporul român să-și spună părerea. Poate este nevoie de clarificări în Constituție. Poate este nevoie să gândim împreună dacă arhitectura statului este bine gândită. Poate este nevoie să discutăm ce fel de persoane pot fi chemate la conducerea statului. Poate revenim la discuția pe care am pornit-o în toamna lui 2016 și de atunci lucrurile au fost interpretate în fel și chip.”, a declarat Klaus Iohannis, conform Pro TV.
“Sunt foarte optimist în legătură cu viteza cu care veţi trage concluziile”, a spus şeful statului, în debutul întâlnirii.
El le-a mulţumit reprezentanţilor Comisiei de la Veneţia pentru promptitudinea cu care au organizat vizita în România, potrivit Agerpres.
Delegaţia Comisiei de la Veneţia aflată de luni în România este formată din Thomas Markert, secretar al Comisiei de la Veneţia, Hanna Suchocka, preşedinte de onoare al Comisiei de la Veneţia, Artemiza Chisca – şeful Diviziei Instituţii Democratice a Comisiei de la Veneţia, Kaarlo Tuori, membru al Comisiei de la Veneţia (Finlanda), Nicolae Esanu, membru supleant al Comisiei de la Veneţia (Republica Moldova), domnul Jean-Claude Scholsem, membru supleant al Comisiei de la Veneţia (Belgia).
Din partea ministerului, au fost prezenţi la întâlnire secretarul de stat Marieta Safta, director, Direcţia Elaborare Acte Normative, Alina Rădoi, consilier juridic, Direcţia Elaborare Acte Normative, Ileana Petre, consilier de afaceri europene Direcţia Afaceri Europene şi Drepturile Omului, Andreea Petcu, precum şi, consilier diplomatic în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Adina Vasile.
Delegaţia Comisiei de la Veneţia a venit luni la Bucureşti într-o vizită de două zile având ca temă modificările la legile Justiţiei.