Președintele Klaus Iohannis a transmis duminică seară un mesaj de condoleanțe după decesul lui Ivan Patzaichin și Ion Caramitru.
„Astăzi este o zi tristă pentru țara noastră. Ne despărțim de doi dintre cei mai iubiți români. Ivan Patzaichin și Ion Caramitru au luminat arenele sportive și scenele pe care au urcat. Învingători și strălucitori în sport și teatru, Ivan Patzaichin și Ion Caramitru, prin dispariția lor neașteptată, ne lasă de azi mai săraci, consolați doar de amintirea gloriei pe care au dăruit-o României prin energia, talentul, dăruirea și eforturile lor de a fi cei mai buni. Condoleanțe familiilor și celor dragi pentru pierderea suferită!”, a scris Iohannis pe Facebook.
Ivan Patzaichin a murit duminică dimineață. Ion Caramitru a murit duminică seara. Ambii erau internați la Spitalul Elias din București.
Premierul Florin Cîțu a postat pe contul său de Facebook o fotografie alb negru cu Ivan Patzaichin, alături de mesajul ”Drum lin, Ivan Patzaichin!”
Ion Caramitru a jucat în peste 40 de filme de lung metraj, făcându-și debutul cu rolul secundar în “Pădurea spânzuraților” în regia lui Radu Ciulei (1964).
Printre cele mai cunoscute producții în care a jucat se numără “Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, “Moartea lui Danton” de Georg Büchner, Oresteia de Eschil, “Un tramvai numit dorință” de Tennessee Williams, “Mincinosul” de Carlo Goldoni.
Ca regizor de teatru, operă și operetă, Caramitru a pus în scenă lucrări de Frederick Loewe (My Fair Lady), Marin Sorescu (A treia țeapă), Benjamin Britten (Micul coșar), Aleksei Nikolaevici Arbuzov (Minciuna), și Shakespeare (Neguțătorul din Veneția).
Ivan Patzaichin s-a născut pe 26 noiembrie 1949, la Mila 23, în Delta Dunării, locul unde a învățat să vâslească. Ivan Potzaichin, dar cunoscut ca Patzaichin, a intrat în istoria olimpismului drept „Campionul cu pagaia ruptă”. La Jocurilor Olimpice de la Munchen, în 1972, în seriile întrecerilor de la canoe simplu pe 1000 m (C1 – 1000 m), lui Ivan Potzaichin i s-a rupt pagaia la numei câţiva metri după start. În condiţiile în care arbitrii nu au oprit cursa (potrivit regulamentului), românul a vâslit cu ciotul de pagaie şi a încheiat cursa, în aplauzele spectatorilor, potrivit news.ro.
Descalificat iniţial, Ivan Patzaichin a fost primit în recalificări, după ce a fost soluţionată favorabil contestaţia depusă de conducerea delegaţiei României. Ulterior, Ivan Patzaichin nu numai că s-a calificat în finală, dar a şi castigat aurul olimpic la capătul unei curse pe care a dominat-o fară drept de apel.
Sursa foto: Arhiva Cancan