Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, podcastul „ALTCEVA cu Adrian Artene” a avut o surpriză pentru toți cei care duc dorul vremurilor demult apuse. Pe data de 31 decembrie 2022, pe canalul de YouTube „ALTCEVA cu Adrian Artene”, Kera Calița și Adrian Artene, directorul editorial al Grupului Gândul au discutat, printre altele, despre preparatele culinare care erau servite de către oameni în noaptea de Revelion, în Bucureștiul de altă dată.
Jupâneasa Kera Calița a vorbit despre perioada interbelică în care Revelioanele din București aveau o frumusețe aparte. În interviul acordat recent, aceasta a avut o apariție de-a dreptul uimitoare, ducându-ne cu gândul la momentele cu adevărat unice pe care oamenii, în funcție de clasa lor socială, le trăiau în noaptea dintre ani.
Se pare că distracția de Revelion era împărțită în funcție de mediul din care venea fiecare. Astfel, Casa Regală avea parte de cine pline de lux și opulență, în timp ce persoanele ce făceau parte din clasa de mijloc se distrau de minune.
„La Casa Regală întotdeauna se aduceau numai pești, homari, langustine, fel și fel de muștar cu spanac, cu smântână, cu vânat, cu rață și gâscă umplută, de exemplu, rața Sfântul Martin din Germania sau rața leșească a lui Sadoveanu. Treceai la balurile mascate care veneau imediat pe întâi, doi, trei (n.r. ianuarie) unde lumea bazată, lumea de mâna a doua, negustorii sau boiernași se distrau de pomină.
Acolo vedeai proțapul de vițel, de berbec, gâște, rațe fripte, crăpcean, ba venea și cu somotei. Se deschidea butoiul, iar de la frapiera de alpaca cu filigran se trecea la butoiul de stejar cu răchie și vin vărsat. Se dansa și se încingeau la vorba, unii rămâneau după ora 6 și la jocurile de cărți, era o modă”, a povestit Kera Calița, în podcastul „ALTCEVA”.
Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.