Jumătate (52%) dintre utilizatori nu își protejează cu parole dispozitivele mobile și numai 22% folosesc soluții antifurt, astfel că „hoții de buzunar care pun mâna pe un smartphone ar putea să aibă un noroc nesperat”, arată un studiu Kaspersky Lab.
„Având în vedere că jumătate (52%) dintre utilizatori nu își protejează cu parole dispozitivele mobile și numai 22% folosesc soluții antifurt, hoții de buzunar care pun mâna pe un smartphone ar putea să aibă un noroc nesperat. Aceasta este una dintre cele mai recente probleme ridicate de compania Kaspersky Lab, care a descoperit că oamenii își lasă dispozitivele – cu o cantitate din ce în ce mai mare de date valoroase – la îndemâna oricui”, arată autorii studiului.
Potrivit raportului, un număr mare de utilizatori accesează internetul și fac diverse alte activități de pe dispozitivele mobile, astfel încât pierderea unui dispozitiv din cauza unei infracțiuni este probabil un eveniment mai supărător ca oricând. De exemplu, 68% dintre indivizi spun că accesează cu regularitate internetul de pe un smartphone (de la 60%, în 2016), iar 34% dintre ei folosesc o tabletă în același scop.
„Prin urmare, pe aceste dispozitive sunt păstrate și de pe ele sunt trimise mai multe tipuri de date importante. De exemplu, peste o treime (35%) dintre persoane folosesc smartphone-ul pentru online banking, ceea ce, evident, înseamnă acces la informații financiare valoroase. În plus, 57% dintre respondenți își folosesc în mod constant smartphone-ul ca să-și acceseze e-mailul personal, iar 55% spun că îl folosesc pentru activități de social media, ambele implicând, de asemenea, mari cantități de date sensibile”, mai arată raportul.