Absolvenții de liceu au avut astăzi, 3 iulie, o dimineață cu multe emoții. Rezultatele de la examenul de Bacalaureat au fost afișate, iar fiecare elev a aflat dacă a reușit să promoveze sau nu. Per total rezultatele sunt îmbucurătoare, fiind obținută o rată de promovare de 72,8 %, însă, în unele județe situația a fost critică.
La sesiunea iunie-iulie a examenului de Bacalaureat 2023 au fost prezenți 125.352 de candidați, care au trecut prin toate probele. Dintre aceștia 91.246 au reușit să obțină note de trecere și au răsuflat ușurați. Așadar, în acest an a fost atinsă o rată de promovare de 72,8%. Rezultatele sunt puțin mai slabe ca anul trecut, dar mai îmbucurătoare față de cele din anul 2021, când rata de promovare a fost de 67,8%.
În ceea ce privește rata de promovare pe fiecare județ în parte, rezultatele sunt surprinzătoare în acest an. Se pare că în Ilfov există cea mai mică rată de promovare, acolo unde doar puțin peste 50% dintre elevi au reușit să obțină note care să le aducă astăzi un zâmbet. Mai exact, doar 54,9% dintre candidații de aici au promovat. Printre județele de la fundul clasamentului se numără și Teleorman, Călărași, Giurgiu și Harghita.
La polul opus, rata cea mai mare de promovare a fost atinsă în județul Brăila. Aici, 87,3% dintre elevi au promovat. Printre județele din fruntea clasamentului se află și Cluj, Iași, Bacău și Alba.
(CITEȘTE ȘI: CÂTE MEDII DE 10 AU FOST LA BAC, ÎN BUCUREȘTI. DOUĂ SUNT OBȚINUTE LA ACELAȘI LICEU)
Elevii, care nu sunt mulțumiți de notele pe care le-au obținut la probele scrise, la materiile obligatorii și specifice fiecărui profil în parte, pot depune contestație, în speranța unor rezultate mai bune. Însă, aceștia trebuie să știe că nota obținută ulterior poate să fie mai mică sau mai mare și este definitivă. Rezultatul contestațiilor o să fie afișat în data de 7 iulie.
„Candidaţii care contestă rezultatul iniţial al evaluării trebuie să completeze, să semneze şi să depună sau să transmită prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere”, arată regulamentul.
Contestațiile pot să fie salvatoare pentru unii dintre elevi. Și în acest an există cazuri în care doar câteva sutimi îi mai despart pe unii de șansa de a promova BAC-ul. Însă, pentru cei care acest lucru nu o să se întâmple, pot să susțină examenul în sesiunea din august, al cărei calendar îl prezentăm mai jos: