Multe zone din România sunt dominate de sărăcie. În trei județe, doar aproximativ 40% sunt cei care muncesc, majoritatea nu este aptă pentru a avea un serviciu. Unii dintre acești oameni nu au avut niciodată un loc de muncă. Un asistent social a explicat fenomenul, dar și modul în care locuitorii reușesc să facă rost de bani pentru mâncare și cele necesare.
Statisticile oficiale arată că cea mai gravă situație din punct de vedere al ocupării forței de muncă este în trei județe din România. În zonele respective, mulți locuitori nu au un loc de muncă. Astfel, ei nu plătesc taxe, impozite și nici nu beneficiază de asigurare medicală sau pensie.
Județele din România stăpânite de sărăcie sunt Botoșani, Giurgiu și Călărași. În aceste zone, doar 40% din locuitori plătesc taxe la stat. Restul nu au un loc de muncă, iar unii dintre ei nu au fost niciodată angajați.
Cei care locuiesc în mediul rural trăiesc exclusiv din agricultura de subzistență și creșterea animalelor. În aceste zone, posibilitățile de angajare sunt reduse, iar persoanele care un loc de muncă trebuie să meargă la oraș. În unele comune, nu există nici măcar medic de familie.
Elena Vechiu, asistent social din comuna Dobârceni, a explicat acest fenomen. Din păcate, în cazul mai multor persoane, sărăcia se îmbină și cu viciile, aceștia fiind consumatori de alcool și tutun. Acest comportament duce la probleme și mai mari.
„Sunt persoane care, pe lângă sărăcie, încep să aibă vicii, adică mai ales consum de alcool. Și de acolo încep și problemele în familie, cu copii, certuri, și alte și alte probleme. Ei nu înțeleg că-și fac rău cu mâna lor.
De multe ori, este o distanță mare față de oraș, dar ar putea exista condiții pentru navetă în zonele urbane. Mulți însă ajung să se complacă în situația pe care o au. Nu sunt deschiși să meargă către oraș, să facă navetă, să încerce altceva.
Și cu cei de la AJOFM am încercat mai multe acțiuni prin care să beneficieze de calificări, să găsească loc de muncă, măcar necalificați, să aibă un venit, dar ei tot da, da…și nu mai merg. Preferă să stea așa”, a declarat Elena Vechiu, asistent social din comuna Dobârceni, potrivit Adevărul.
Un locuitor din Costești, județul Botoșani, a mărturisit că preferă să crească păsări și animale. Unii oameni de la sate care nu muncesc susțin că nu este avantajos să se angajeze la oraș. Un factor îl reprezintă salariul mic.
„Șefule, trăiește lumea din ce apucă! Nu merită să bați drumul pentru trei leuți. Salariul mic și mai dai bani și pe drum, mai un pachet ceva. Nu merită. Ce iei pe mere, dai pe pere.”, a spus un sătean din zona Dângeniului.
Citește și: Anunț oficial | Acești pensionari din România pierd 400 de lei la pensie, după recalculare