Calitatea conspirata in care a actionat Sorin Alexandrescu denota o abilitate sporita de a folosi metode care sa ingreuneze identificarea si tragerea la raspundere,Potrivit Judecatoriei Sector 1 Bucuresti.
Faptele acestuia lezeaza dreptul cetatenilor de a fi informati cu profesionalism in mass-media, arata instanta in motivarea arestarii, citata de Mediafax.
Judecatoria Sectorului 1 a decis, in 31 mai, arestarea preventiva pentru 29 de zile a directorului general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, acuzat ca l-a santajat pe administratorul RCS&RDS Ioan Bendei sa semneze un contract de retransmitere prin satelit a programelor Antena TV.
Alexandrescu i-ar fi spus lui Bendei ca daca nu incheie actul va fi facuta o ancheta jurnalistica in care se va arata ca in 2009 a semnat un contract de 3,5 milioane de euro cu firma presedintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, pentru ca in schimb sa obtina drepturile de transmise a unor meciuri din cadrul Ligii I.
Decizia de arestare preventiva a fost contestata de Sorin Alexandrescu la Tribunalul Bucuresti, urmand sa fie judecata in 6 iunie.
Judecatoria Sectorului 1 arata in motivarea deciziei de arestare a directorului general al Antena TV Group ca „interesul public impune luarea masurii preventive” in cazul directorului general al Antena TV Group, „pentru a asigura protectia cetatenilor impotriva unor astfel de fapte reprobabile, care le lezeaza dreptul de a fi informati cu profesionalism pe canalele mass-media”.
„Inculpatul (Sorin Alexandresc- n.r.), in loc sa isi dea acordul pentru difuzarea materialelor de presa in scopul informarii publicului, a inteles sa dobandeasca prin aceasta avantaje financiare in mod ilicit, prin constrangerea partii vatamate (Ioan Bendei- n.r.) sa accepte conditiile care i-au fost impuse”, a notat instanta in documentul citat.
De asemenea, judecatorul a aratat ca Sorin Alexandrescu „s-a folosit de functia importanta pe care o detine in cadrul grupului Intact Publishing, aflandu-se in pozitia de a exercita o mare influenta asupra opinei publice, pentru a obtine beneficii materiale, valoarea folosului urmarit de inculpat fiind extrem de ridicata”.
Potrivit instantei, Sorin Alexandrescu a profitat de faptul ca era directorul unui trust media si, „contrar deontologiei profesionale”, a inteles sa valorifice informatiile pe care le avea in interesul sau si al companiei pe care o conducea, „ingradind libertatea psihica a partii vatamate”.
„Beneficiind de pozitia sa, a profitat de impactul deosebit pe care il poate avea asupra opiniei publice, folosindu-se de acesta pentru desfasurarea unor activitati ce intra in sfera ilicitului penal. De asemenea, instanta are in vedere caracterul conspirat in care a actionat inculpatul, care denota o abilitate sporita de a folosi metode care sa ingreuneze eventuala identificare si tragere la raspundere penala, dar si pozitia sa procesuala nesincera in ciuda materialului probator complex administrat in cauza”, se mai arata in motivare.
Judecatoarea Elena Zamfir mai arata ca Sorin Alexandrescu a negat faptele, in ciuda „evidentei probelor”, iar conduita sa „nu ofera garantii ca, odata lasat in libertate, ar adopta un comportament procesual corect”.
Magistratul a mentionat in motivare ca nu poate retine declaratiile date de Alexandrescu, care a precizat ca el nu era direct implicat in ancheta jurnalistica derulata cu privire la ancheta RCS&RDS si SC Bodu SRL, ci „Jurnalul national”, care apartine trustului.
Instanta a precizat ca la intalnirea dintre Alexandrescu si Ioan Bendei care a avut loc in 22 aprilie, directorul general al Antena TV Group „a insistat ca este singura persoana care detine contractul respectiv, astfel incat sa ii amplifice stare de temere persoanei vatamate”.
Instanta concluzioneaza ca exista probe ca lasarea in libertate a lui Sorin Alexandrescu prezinta un pericol concret pentru ordinea publica, impunandu-se astfel luarea masurii arestarii.
Magistratul de la Judecatoria Sectorului 1 prezinta in motivare faptele de care este acuzat Sorin Alexandrescu, precum si pasaje din interceptarile convorbirilor avute de acesta cu Ioan Bendei si cu alte persoane.
Astfel, instanta arata ca, in perioada 16 aprilie – 24 mai, Sorin Alexandrescu l-a constrans, in mod repetat, pe Ioan Bendei, administrator al SC RCS&RDS, amenintand-l cu darea in vileag a unor fapte compromitatoare pentru aceasta de natura a-i afecta viata personala si cariera profesionala.
„In aceasta modalitate, cel in cauza a urmarit sa-l determine pe Bendei Ioan sa semneze in numele companiei RCS&RDS un contract avand ca obiect retransmisia si distributia prin satelit a programelor apartinand ANTENA TV GROUP S.A. in conditii prestabilite, respectiv pe o perioada de 5 ani, valoarea acestuia fiind de 7,2 milioane euro/anual, ceea ce implica incasarea unui pret de 0,6 euro/lunar/abonat”, a precizat instanta in documentul citat.
In 19 aprilie, Ioan Bendei a sesizat Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, aratand in plangere ca in 16 aprilie a fost contactat telefonic de Sorin Alexandrescu, care i-a solicitat o intrevedere urgenta, intalnirea avand loc in aceeasi zi, la ora 14.00, la hotelul Marriott.
Sorin Alexandrescu i-a spus atunci lui Bendei ca are un contract incheiat intre RCS&RDS si SC Bodu SRL, al carei asociat unic este Dumitru Dragomir, presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, document semnat de Bendei in numele companiei pe care o reprezinta, valoarea totala a acestuia fiind de 3,5 milioane de euro.
„Partea vatamata a mai aratat ca, in acceptiunea inculpatului, contractul respectiv reprezinta, in realitate, o modalitate de a acoperi primirea cu titlu de mita a sumei de 3,5 milioane euro de numitul Dragomir Dumitru in schimbul careia acesta din urma a intreprins demersuri in a sustine compania RCS&RDS in castigarea licitatiei organizate de Liga Profesionista de Fotbal privind transmiterea TV a meciurilor de fotbal disputate in cadrul Ligii I”, a mai notat instanta in motivare.
Alexandrescu i-ar fi spus lui Bendei ca, pentru a nu initia o campanie mediatica negativa la adresa acestuia, campanie care i-ar afecta viata personala si cariera profesionala, ar trebui sa accepte semnarea contractului, in numele societatii pe care o reprezinta, cu Antena TV Group SA, avand ca obiect retransmisia si distributia prin satelit a programelor apartinand trustului.
Totodata, Alexandrescu i-a spus ca incheierea unui asemenea contract ar determina stingerea tuturor litigiilor existente intre RCS&RDS si Antena TV Group, in finalul discutiei stabilind o viitoare intalnire in 19 aprilie.
La intalnirea din 19 aprilie, Sorin Alexandrescu, i-ar fi spus din nou lui Ioan Bendei ca poate sa-i compromita viata de familie si cariera profesionala, daca nu isi da acordul pentru semnarea contractului de retransmisie intre RCS&RDS si Antena TV Group in conditii impuse.
Alexandrescu preciza ca daca nu reuseste perfectarea contractului de retransmisie, va expedia adrese de informare atat catre RCS&RDS, cat si catre SC Bodu SRL prin care va solicita relatii privind imprejurarile concrete de incheiere si derulare a contractului intre cele doua societati, intentionand ca in intervalul urmator de timp sa dea publicitatii materialele compromitatoare pe care le detine la adresa acestuia, sub forma unei anchete jurnalistice, potrivit instantei.
La o a treia intalnire, din 22 aprilie, Sorin Alexandrescu a adus o copie certificata cu mentiunea „conform cu originalul” a contractului incheiat intre RCS&RDS si SC Bodu, „exprimandu-si din nou convingerea ca acest inscris este o forma de mituire a numitului Dragomir Dumitru”.
Alexandrescu i-a prezentat atunci lui Bendei contractul de asociere in participatiune, semnat de acesta la 15 august 2009, precum si actele aditionale ale documentului, „comentand continutul acestuia intr-o maniera de natura a amplifica starea de temere a partii vatamate”, a mai notat instanta in motivare.
Totodata, instanta a aratat ca din interceptari rezulta ca Alexandrescu „a corelat incheierea contractului cu SC BODU SRL cu infiintarea postului de televiziune «DIGI», pentru a adauga un element de presiune”.
______________________
„Alexandrescu Sorin: Pentru ca acest contract are legatura directa cu momentul in care ati facut postul de televiziune DIGI, exact doua mii noua.
Bendei I: Da.
Alexandrescu Sorin: Dumneavoastra ati pus trei milioane cinci sute de mii de euro intr-o companie care n-a produs absolut nimic, in care spuneti foarte clar ca… si se mentioneaza acolo, faptul ca nu exista niciun fel de… niciun fel de regres impotriva companiei BODU, indiferent ce se intampla. Iar legatura asta va trebui sa o desluseasca… Ce?”
Alexandrescu Sorin: Pai… Pai… Pai, bun, dar aici e vorba de companie, in primul rand, ca dumneavoastra sunteti un reprezentant al companiei. Pe urma reprez… raspunderea dumneavoastra ca persoana fizica. Asta este prima parte. Asta este prima parte. De ce s-a facut contractul asta, o s-o vedem si pe aia. Si eu va spun clar: pana n-o sa se darame tot montajul facut cu dumneavoastra si cu LIGA, nu o sa se lase nimeni! Asta este mita, oficial data. Haideti, sa fim seriosi!
Alexandrescu Sorin: Eu am… eu contractu’! Eu am contractu’! Eu am contractu’. Sunt singurul om care are acest contract in mana!
Alexandrescu Sorin: „Domnu’… Crede… Crede… Credeti-ma… Domnu’ BENDEI, credeti-ma ce va spun: luptele astea, credeti-ma, nu sunt bune… nu sunt bune la nimic!
Bendei I: Da domn’e, e banu’, domnu’ SORIN! E bani multi…!”, potrivit interceptarii din 22 aprilie, citata de instanta in motivare.
_____________________
In finalul discutiei, Alexandrescu revine asupra contractului de retransmisie, mentionand ca perioada de derulare a acestuia va fi de cinci ani, iar pretul total de 20 milioane euro, respectiv patru milioane de euro anual.
In 26 aprilie, Ioan Bendei a primit la sediul RCS&RDS o adresa la care Sorin Alexandrescu a facut referire in intalnirile anterioare – adresa emisa de Intact Publishing si semnata de Dan Matiescu, director general -, prin care se solicitau informatii privind contractul incheiat intre RSC&RDS si SC Bodu SRL.
„In paralel, posturile TV Antena 1 si Antena 3 difuzau stiri tendentioase si spoturi la adresa companiei RCS&RDS”, a mai notat instanta in motivare.
In aceeasi zi, Ioan Bendei a mers la biroul lui Sorin Alexandrescu pentru a-l ruga „sa gaseasca o cale pentru a nu fi compromisa viata sa de familie”.
La acea intalnire, Alexandrescu i-a atras din nou atentia ca a dat 3,5 milioane de euro companiei detinute de Dumitru Dragomir.
„O companie care a functionat din 2009 cu credite de opt milioane de euro si cu pierderi in fiecare an de peste … a, trei sute, cinci sute de mii de euro, pierderi in fiecare an! Eu cred ca e o treaba care… cel putin asta vad eu! Si eu…”, potrivit interceptarii redate in motivarea instantei.
Totodata, instanta arata in documentul citat ca Sorin Alexandrescu a purtat discutii si cu Camelia Rodica Voiculescu despre adresa trimisa lui Bendei, emisa de Intact Publishing, potrivit procesul verbal de redare a inregistrarii convorbirii telefonice care a avut loc intre cei doi in 26 aprilie.
Camelia Voiculescu i-a atras atentia lui Alexandrescu sa aiba grija: „Super OK! Adica super, ma rog, sa vedem! Si oricum tre’ sa ai super grija, te rog!? Stii ca … Acum mi-a dat si mie tata grija aia. Sa ma suni si pe mine dupa aia„.
Dupa incheierea intalnirii dintre Alexandrescu si Bendei, director general al Antena TV Group a contactat-o telefonic pe Camelia Voiculescu, careia i-a spus despre intalnirea avuta, „manifestandu-si multumirea ca partea vatamata e speriata”, a notat instanta in motivare.
Judecatorul a mai aratat ca Sorin Alexandrescu a vorbit, in 13 mai, cu Dan Voiculescu, fiind abordata situatia companiei RCS&RDS, potrivit inregistrarii convorbirii telefonice:
„Voiculescu Dan: Cum merge treaba cu RCS-ul?
Alexandrescu Sorin: Lucram, deja avem pe post ceva.
Voiculescu Dan: Aha!
Alexandrescu Sorin: Da. Deci lucram la ea.
Voiculescu Dan: Bravo.
Alexandrescu Sorin: Da.
Voiculescu Dan: Bine. Da’ nu, cred ca ar trebui in afara de pe post.
Alexandrescu Sorin: Da, da, da. Pai, noi am facut aia cu un scop, da’ va spun eu cand ne vedem fata in fata”.
In tot acest interval, prin intermediul posturilor de televiziune si al publicatiilor apartinand trustului de presa Intact Media Group au fost difuzate si publicate stiri si articole cu impact negativ asupra companiei RCS&RDS.
In paralel, postul de televiziune „Antena 1” a difuzat, incepand din 9 mai (ora 14.35), un material promo cu titlul „EXPLOZIV. MITA IN FOTBAL 3,5 MILIOANE EURO VIA ORADEA – BUCURESTI. ANCHETA JURNALISTICA IN CURAND”, a precizat instanta.
In 14 mai, Alexandrescu s-a intalnit din nou cu Bendei, la cafeneaua din incinta hotelului „Pullman”, spunandu-i ca, dupa ce vor deveni parteneri, in cuprinsul contractului de retransmisie vor fi inserate clauze ce vor proteja atat persoana lui, cat si compania RCS&RDS, iar intreaga activitate denigratoare va fi stopata.
De asemenea, Alexandrescu l-a asigurat pe Bendei ca inca nu au aparut materiale compromitatoare in spatiul public, nu s-a facut referire la nume sau persoane, desi investigatia jurnalistica a fost finalizata, potrivit motivarii.
Intr-o alta intalnire, care a avut loc in 16 mai, Alexandrescu i-a spus lui Bendei ca desi subiectul principal al anchetei jurnalistice ar fi relatia dintre RCS&RDS si Liga Profesionista de Fotbal, efectele se vor rasfrange si asupra acestuia, intrucat este semnatarul acestui contract.
„In continuare, inculpatul ii relateaza partii vatamate ca a lucrat si el in aceasta industrie, iar consecintele pot fi dezastruoase pentru negocieri daca o persoana din cadrul RCS&RDS constituie subiectul unor stiri compromitatoare riscand obtinerea finantarii externe, aspect care constituie un nou element de presiune asupra partii vatamate”, a mai aratat instnata.
O alta intalnire a avut loc in 21 mai, cand Bendei i-a spus lui Alexandrescu ca nu il poate convinge pe actionarul majoritar al RCS&RDS sa incheie contractul, directorul general Antena TV Group spunand ca in aceste conditii nu mai poate sa il ajute si ca are sentimentul ca nu se doreste perfectarea contractului.
Presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, a dat declaratii la DNA in 30 mai. Acesta a spus, la iesirea din sediul DNA, ca intre trustul Intact si RCS&RDS este o lupta „intre doi elefanti”, iar el nu a gresit „din punct de vedere legal” cu nimic si nu a incasat niciun leu.
Totodata, in dosarul in care esre cercetat Sorin Alexandrescu au mai fost audiati Mihai Dinei si Florin Bogdan Badita.
R.N.