Jucătoarele de oină din inima Bărăganului
Oina, sportul tradițional al țării noastre, prinde viață, în inima județului Ialomița, la Miloșești. Opt eleve de toate vârstele ale școlii din localitate au decis să devină primele jucătoare profesioniste de oină. Iar succesul nu a întârziat să apară, fetele având deja în palmares nu prim loc 3 obținut la un campionat național dedicat acestui sport. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă povestea fetelor care, în loc de orice alt sport, au ales să pună mâna pe bâtă. (CITEȘTE ȘI: AM INTRAT ÎN VESTIARUL FOTBALISTELOR)
După spusele localnicilor, Miloșeștiul a fost una dintre comunele care a avut o tradiție în practicarea oinei. În trecut se numea „înnoita” sau „mocăneasca”, joc care s-a pierdut în negura vremii, dar pe care copiii de la școală l-au redescoperit și încearcă să-l readucă în zilele noastre.
Virgil Cipu este directorul școlii din Miloșești, instituție care a reușit să formeze prima echipă de oină, unde toți jucătorii sunt fete. „Eu îmi aduc aminte că jucam oină de când mă știu. Miloșeștiul a avut o tradiție în practicarea oinei, într-adevăr sub alte forme, care s-a pierdut în timp, dar acum dorim să o reînviem și, după cum se descurcă echipa școlii noastre cred că și reușim”, spune dascălul. (NU RATA, AICI: EI SUNT CAMPIONII NEVĂZĂTORI LA FOTBAL)
Povestea „Sportivelor”
Sub îndrumarea directorului și antrenate de Nicolae Popescu, profesorul de educație fizică al școlii, ieșit de câtva timp la pensie, cele opt eleve ale școlii din comuna Miloșești și-au propus să devină jucătoare profesioniste de oină. Niciuna nu are mai mult de 14 ani, dar în fiecare dintre ele există dorința competiției, a concursurilor câștigate, a medaliilor și a primului loc de pe podium. (VEZI ȘI: COMBINĂ FILOSOFIA CU ARTELE MARŢIALE ŞI ”PRODUCE” CAMPIONI)
„Suntem o echipă mică, nu avem prea mulți băieți și de aceea am decis să joace mai mult fetele. Se descurcă destul de bine, sunt foarte atente la antrenamente și pun în practică repede ceea ce învață”, își laudă antrenorul jucătoarele.
Echipa de oină a școlii din Miloșești are și un nume. Fetele au decis să-și spună „Sportivele” pentru că ele vor să devină sportive de performanță.
„Mi-a plăcut de când ni s-a explicat cum se joacă oina și am zis că vreau să fac parte din această echipă. Sunt tare bucuroasă că m-au selectat”, spune Alexandra Necula una dintre „Sportivele” din Miloșești, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.
Cea mai mică componentă a echipei este Maria Urse. Are 11 ani și a început să joace oină abia de câteva săptămâni. Este apreciată de colegele sale de echipă pentru faptul că fuge ca o zvârlugă și nu poate fi atinsă prea ușor de mingea aruncată de echipele adverse.
„E un joc armonios și ne învață să fim o echipă. Mi-am făcut prietene printre fetele de aici. Mă bucur că sunt alături de ele și vreau să joc oină și când voi ajunge la liceu”, promite Maria. (CITEȘTE AICI: POVESTEA ”SHAOLINULUI” DIN FETEŞTI CARE BATE CUIE CU CAPUL)
Maidanul marcat cu var
Oina românească este, după spusele elevelor din Miloșești care o practică, o formă mai simplistă a baseball-ului american. Și dacă sportul din SUA adună mii de oameni pe stadioane, același lucru și-l doresc și fetele care alcătuiesc echipa „Sportivelor”.
Totuși le mai trebuie multe pentru a deveni profesionistele care visează să ajungă. În primul rând un teren, pentru că în prezent se antrenează pe un maidan din spatele școlii, marcat cu bidineaua. Apoi au nevoie de echipamente și bani pentru a merge la concursuri.
Singura minge pe care o folosesc la antrenamente le-a fost dăruită după ce au câștigat locul III la un concurs de oină, desfășurat cu câteva săptămâni în urmă la Mioveni, județul Argeș, sub formă de premiu.
„Sunt multe de făcut și vrem să fim susținuți pentru a putea excela. Noi profesorii, dar și elevele avem toată voința de a merge mai departe și de a participa la competiții”, mai spune profesorul Nicolae Popescu. (NU RATA, AICI: AU CREAT LA CRAIOVA MAȘINA INTELIGENTĂ)