Jonah Lomu, cel mai mare star al rugby-ului

Publicat: 30/03/2020 | 17:54

Jonah Lomu a fost omul care a schimbat definitiv şi ireversibil rugby-ul prin stilul său de joc. Lomu a transformat rugby-ul dintr-un sport elitist într-unul popular, fiind primul superstar la nivel global al Ovaliei. 

Un adevărat campion, deşi nu a reuşit să cucerească vreodată Cupa Mondială, Jonah Lomu a oferit rugby-ului o aură nobilă în mod paradoxal tocmai prin simplitatea sa și a jocului său. Datorită lui, rugby-ul nu a mai fost privit vreodată la fel ca înaintea apariției sale. Așa cum Michael Jordan a schimbat fața baschetului sau Diego Maradona, fotbalul, Jonah Lomu a fost omul care a redat rugby-ul mulțimilor.

Născut pe 12 mai 1975 la Greenland, o suburbie a Auckland-ului, Jonah Tali Lomu s-a evidențiat pentru prima dată într-o competiție internațională în 1994 la turneul de rugby în șapte de la Hong Kong, câștigat de Noua Zeelandă. În același an, a debutat și în selecționata All Blacks într-un meci împotriva Franței, devenind, la 19 ani și 45 de zile, cel mai tânăr internațional neo-zeelandez din istorie, doborând un record ce rezista încă din 1905.

Deși avea doar două selecții în reprezentativa de seniori a Noii Zeelande, Lomu a fost inclus în lotul pentru Cupa Mondială din Africa de Sud, din 1995, unde avea să explodeze. Uriașa aripă, de 1,95 metri și 125 de kilograme, specimenul cel mai impresionant din punct de vedere fizic pe care lumea rugby-ului l-a văzut, a fost un hit instant, reușind șapte eseuri, dintre care patru în semifinala cu Anglia. Totuși, Lomu nu a putut să își ajute naționala să cucerească trofeul William Webb Ellis întrucât în ultimul act, în care nu s-a înscris vreun eseu, Africa de Sud s-a impus cu 15-12 printr-un drop-gol marcat în prelungiri.

Jonah Lomu a devenit o legendă în 1999, la Cupa Mondială din Țara Galilor, unde a marcat opt eseuri, record absolut la o ediție a turneului final. Totodată, el a mai stabilit o altă performanță unică, de 15 eseuri la Cupa Mondială, egalată în 2015 de sud-africanul Bryan Habana. Cu toate acestea, All Blacks s-au oprit în semifinale, în urma eșecului cu 43-31 suferit în fața Franței.

Campion al Jocurilor Commonwealth-ului în 1998 cu echipa de rugby în șapte a Noii Zeelande, Jonah Lomu a câștigat și Cupa Mondială la rugby în șapte, în 2001, dar un an mai târziu, a trebuit să se retragă din reprezentativa All Blacks din cauza sindromului nefrotic de care suferea și care îi va grăbi sfârșitul. În cele 63 de selecții, el a reușit 185 de puncte, venite în urma a 37 de eseuri.

Lomu a încetat din viață pe 18 noiembrie 2015, la doar 40 de ani.