Joe Stroescu face parte din echipa de medici și asistenți medicali români care a plecat în Italia, în Lombardia, regiunea din Peninsulă cea mai afectată de noul coronavirus. Este o experiență medicală cu totul deosebită și o provocare pe ofițerul ISU care nu o va putea uita niciodată.
Echipa din România a a ajuns în Italia de pe 7 aprilie, iar contactul cu țara devastată de COVID-19 a fost unul cutremurător. Pe pagina de Facebook a IGSU, ofițerul Joe Stroescu a prezentat – în cadrul unui interviu – ultimele informații de pe acest ”front” în care fiecare zi este una a luptei duse, până la epuizare, împotriva noului coronavirus.
„În primele trei zile am fost instruiți cu privire la sistemul de sănătate din Italia, organizarea activității în spitalul Alessandro Manzoni din Lecco, precum și cu referire la protocoalele medicale locale. După acest instructaj, medicii și asistenții au fost planificați să lucreze în ture pe timp de zi. Acest program de muncă pe timpul zilei a fost stabilit de comun acord cu cei din conducerea spitalului pentru perioada sărbătorilor pascale, sprijinind în acest fel personalul medical italian care a lucrat în fiecare zi începând cu luna februarie a acestui an. Pentru a doua parte a misiunii, medicii și asistenții medicali din România au intrat în programul de lucru în ture, atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții”, a povestit Stroescu.
Ofițerul ISU Joe Stroescu a fost șocat atunci când a văzut străzile pustii ale orașelor, însă spune că oamenii au înțeles că numai distanțarea socială poate să oprească, până la urmă răspândirea virusului care a făcut atâtea și atâtea victime în Italia.
„Traversezi orașul și după câțiva kilometri abia dacă zărești una, două persoane. Mijloacele de transport în comun circulă, dar de multe ori sunt fără călători. Aici populația a înțeles că numai stând acasă și limitând la maxim contactul cu celelalte persoane poate fi prevenită răspândirea acestui coronavirus. La cele câteva magazine alimentare deschise am găsit puțini oameni, mi-au spus că vin doar săptămânal pentru cumpărăturile esențiale”, a povestit Joe Stroescu.
Atunci când ies din case, oamenii poartă mască și mănuși chirurgicale și semnează o declarație pe proprie răspundere în care menționează motivul deplasării. Cei care nu respectă regulile sunt amendați, iar pentru șoferi se poate ajunge chiar la sechestrarea autovehiculului.
„Ceea ce se poate observa cu ușurință este responsabilitatea arătată de fiecare, oamenii au înțeles pericolul, au învățat treptat că se poate trăi și cu aceste restricții, că toate măsurile sunt luate pentru binele general și respectă măsurile impuse de autorități”, spune ofițerul ISU.
(VEZI ȘI AICI: ANUNŢUL SURPRINZĂTOR AL CERCETĂTORILOR STRĂINI! DE CE ROMÂNII SUNT MAI REZISTENŢI LA CORONAVIRUS. CEA MAI RECENTĂ DESCOPERIRE)
Ofițerul ISU a transmis un mesaj și celor din țară. Responsabilizarea fiecăruia este esențială, iar măsurile restrictive impuse de autorități trebuie respectate.
„Să respecte măsurile și restricțiile impuse, să dea dovadă de responsabilitate, să se gândească că orice acțiune poate produce efecte, atât asupra propriei persoane, cât și asupra celor din jur, în special celor dragi, familiei, prietenilor, colegilor. Le transmitem să stea acasă atunci când nu merg la serviciu, iar celelalte deplasări să fie reduse la minim, doar pentru cazuri excepționale, să respecte măsurile de distanțare socială, de protecție personală”, transmite Joe Stroescu.
(NU RATA: CORONAVIRUS ÎN ROMÂNIA, 16 APRILIE. BILANȚUL INFECTĂRILOR A AJUNS LA 7.707)