Jocurile Olimpice de iarnă s-au încheiat, ieri, printr-un spectacol de două ore pe arena din Pyeongchang, sub semnul „noului val” şi al armoniei, o sărbătorire a sporturilor şi concurenţilor.
La Jocurile Olimpice de la Pyeongchang au participat aproape 3.000 de sportivi din 92 de ţări. Cea mai bună performanţă a României a fost obţinută de Raluca Strămăturaru, locul 7.
La fel ca la ceremonia de deschidere, festivitatea de închidere a început tot cu focuri de artificii, însă după ce 102 patinatori, numărul seturilor de medalii acordate la Pyeongchang, au ilustrat sporturile care au făcut parte din programul JO de iarnă din acest an. La finalul acestui prim moment artistic, patinatorii au format cercurile olimpice.
Sportivii au defilat împreună, sub privirile preşedintelui sud-coreean Moon Jae-in şi şefului CIO Thomas Bach.
Delegaţia României a avut-o portdrapel pe Raluca Strămăturaru. Purtătorii de drapel au intrat pe stadion şi s-au aşezat în cerc în mijlocul arenei, iar apoi au venit şi componenţii echipelor.
Tonganul Pita Taufatofua a făcut din nou deliciul publicului, la fel ca la ceremonia de deschidere, apărând în aceeaşi ţinută, cu pieptul gol şi dat cu ulei pe corp. El şi alţi sportivi, între care şi Martin Fourcade şi Lindsey Vonn, reprezentând cele cinci continente, au fost invitaţi de Bach pentru a forma o inimă, simbolul JO de la Pyeongchang.
Flacăra de la Stadionul Olimpic a fost stinsă de „fulgi de zăpadă” porniţi din centrul arenei, după ce Thomas Bach a ţinut discursul de final în care le-a mulţumit sud-coreenilor pentru că au deschis noi orizonturi. Bach a rostit şi câteva cuvinte în coreeană.