Veniturile au crescut considerabil pentru funcționarii publici, chiar dacă guvernul a înghețat salariile bugetarilor. Majorările au venit pe bandă rulantă, iar sumele sunt exorbitante. Iată despre ce funcții este vorba și cum poți proceda pentru a obține și tu un astfel de venit.
Executivul a aprobat un proiect de lege care presupune majorarea salariilor angajaților din toate prefecturile. Pe scurt, inițiativa legislativă propune ca funcțiile publice din cadrul instituției prefectului să devină funcții publice de stat, în loc să fie funcții publice teritoriale, așa cum prevede Codul administrativ. Acest lucru reprezintă automat încadrarea într-o altă grilă salarială.
Cu siguranță sunteți curioși să aflați ce funcție trebuie să aveți pentru un salariu de 9.283 de lei. Ei bine, pentru a încasa acest venit trebuie să fii director general de prefectură. Conform proiectului de lege menționat, acesta va avea un salariu de bază de 9.283 de lei, pe când un director general adjunct va încasa 8.678 de lei. În schimb, un simplu referent va primi o sumă lunară în valoare de 3.950 de lei.
Dacă vă întrebați cât valorează impactul bugetar, ei bine acesta este de 4.300.000 de lei pe an. Pe ordinea de zi există un proiect prin intermediul căruia persoanele care lucrează în instituțiile și autoritățile publice și se ocupă de proiectele pe fonduri europene, vor beneficia de majorarea salariilor de bază. De asemenea, acestea pot avea avantaje din partea indemnizațiilor de încadrare cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care sunt implicați.
Salariile bugetarilor se majorează de asemenea cu 10% până la 1 ianuarie 2023. Acest lucru se va întâmpla fără a depăși grila, iar indemnizațiile lunare pentru funcțiile de demnitate publică și funcțiile asimilate acestora se mențin la același nivel de la finalul acestui an.
Toate acestea, potrivit unui Proiect de Ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, dar și modificarea și completarea unor acte normative, după cum a fost publicat marți de Ministerul Finanțelor.
„Art. I. – (1) Prin derogare de la prevederile alin. (2) al art. 12 din Legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2023, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 10% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, fără a se depăşi valoarea nominală pentru anul 2022 stabilită potrivit anexelor la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv prin înmulţirea coeficienţilor de ierarhizare cu 2.500 lei”, se arată în proiectul menţionat, potrivit Agerpres.