Jimmy Carter a murit la 100 de ani! A fost cel mai longeviv președinte din istoria Americii

Publicat: 30/12/2024 | 11:28
Jimmy Carter in 2016. Foto: Profimedia

Fostul președinte american Jimmy Carter a încetat din viață la vârsta de 100 de ani, la domiciliul său din Plains, Georgia, conform unui anunț al Centrului Carter.

Anul trecut, Carter întrerupsese tratamentul medical pentru o boală a cărei natură rămăsese neprecizată public, și începuse să primească îngrijiri la domiciliu, conform BBC.

Carter a trăit mai mult decât orice alt președinte american din istorie și împlinise 100 de ani în octombrie.

Carter, cultivator de arahide într-un mic orășel, veteran al Marinei americane și guvernator al statului Georgia între 1971 și 1975, a fost primul președinte din Sudul profund al Americii după 1837 și singurul Democrat ales președinte între mandatele lui Lyndon B. Johnson și Bill Clinton la Casa Albă.

Carter a fost președinte al Statelor Unite din 1977 până în 1981, o perioadă presărată cu crize economice și diplomatice.

După ce Carter a părăsit Casa Albă cu o cotă de popularitate scăzută, reputația sa a fost restabilită prin activitatea umanitară care i-a adus Premiul Nobel pentru Pace.

„Tatăl meu a fost un erou, nu numai pentru mine, ci pentru toți cei care cred în pace, în drepturile omului și în iubirea altruistă”, a declarat fiul său, Chip Carter. „Lumea este familia noastră datorită modului în care el a adus oamenii împreună și vă mulțumim pentru că i-ați onorat memoria continuând să trăiți aceste convingeri comune.”

Carter lasă în urmă patru copii, 11 nepoți și 14 strănepoți. Soția sa, Rosalynn, cu care a fost căsătorit timp de 77 de ani, a încetat din viață în noiembrie 2023.

După moartea lui George HW Bush în 2018, Carter era cel mai în vârstă președinte american în viață.

Președintele Joe Biden și Prima Doamnă Jill Biden au declarat că lumea „a pierdut un lider, om de stat și umanitar extraordinar”. Descriindu-l drept „un prieten drag” și „un om cu principii, credință și umilință”, ei au adăugat:

„El a arătat că suntem o națiune măreață pentru că suntem un popor bun – decent și onorabil, curajos și plin de compasiune, umil și puternic”.

„Provocările cu care s-a confruntat Jimmy în calitate de președinte au venit într-un moment crucial pentru țara noastră și el a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a îmbunătăți viața tuturor americanilor. Pentru asta, toți îi datorăm recunoștință”, a scris președintele-ales Donald Trump pe rețelele sociale.

(Citește și: Benjamin Netanyahu a fost operat! Ce probleme a avut prim-ministrul israelian)

Prin ce va rămâne în istorie președinția lui Jimmy Carter

Președinția lui Carter va rămâne în istorie pentru eforturile lui Carter de a face față problemelor economice acute și mai multor provocări de politică externă, inclusiv criza ostaticilor din Iran, care s-a soldat cu moartea a opt americani.

Cu toate acestea, în timpul mandatului său a existat un succes notabil în materie de politică externă în Orientul Mijlociu, când Jimmy Carter a contribuit la negocierea unui acord între Egipt și Israel, semnat la Camp David, în SUA, în 1978.

Dar acest lucru a părut doar o amintire îndepărtată doi ani mai târziu, când alegătorii au ales să îl voteze în proporție covârșitoare pe republicanul Ronald Reagan, care l-a descris pe Carter ca fiind un lider slab, incapabil să facă față inflației și ratelor dobânzilor aflate aproape de niveluri record.

Ronald Reagan a câștigat alegerile din 1980 cu o majoritate zdrobitoare, Carter câștigând doar șase state americane plus Washington DC.

Cum a fost văzut Carter de colegii de partid după pierderea alegerilor

În urma unei înfrângeri atât de drastice, Carter a fost adesea prezentat de republicani drept un exemplu de incompetență liberală.

Între timp, mulți membri ai propriului partid fie l-au ignorat, fie au văzut în neajunsurile sale prezidențiale o dovadă că modelul lor de politică și viziune Democrată era o cale mai bună.

Astăzi, mulți dintre cei de dreapta încă iau în derâdere anii Carter, dar pe măsură ce deceniile au trecut, eforturile sale umanitare și stilul său de viață simplu au început să formeze o nouă părere în mintea multor americani.

Ce a ales Jimmy Carter să facă după încheierea mandatului de președinte

După ce a părăsit Casa Albă, Carter a devenit primul și singurul președinte care s-a întors permanent în casa în care locuia înainte de a intra în politică – o casă modestă, cu două dormitoare, în stil ranch.

El a ales să nu urmeze tradiționala metodă de a face bani din susținerea de discursuri și contractele de publicare de cărți, așa cum fac majoritatea foștilor președinți, declarând în 2018 pentru Washington Post că nu și-a dorit niciodată să fie bogat.

În schimb, Carter a ales să își petreacă anii care i-au mai rămas încercând să rezolve problemele globale ale inegalității și bolilor.

De asemenea, s-a asociat cu Nelson Mandela pentru a fonda The Elders, un grup de lideri mondiali care s-au angajat să lucreze pentru pace și drepturile omului.

Ce a declarat Carter când a primit Premiul Nobel

În 2002, când și-a acceptat Premiul Nobel – fiind doar al treilea președinte american care îl primește – Jimmy Carter a declarat:

„Cea mai gravă și universală problemă este prăpastia tot mai mare dintre cei mai bogați și cei mai săraci oameni de pe Pământ”.

Într-o declarație, fostul președinte Bill Clinton și soția sa Hillary Clinton au afirmat că „Jimmy Carter a lucrat neobosit pentru o lume mai bună și mai echitabilă”, menționând eforturile sale umanitare, de mediu și diplomatice.

„Ghidat de credință, președintele Carter a trăit pentru a-i servi pe alții – până la sfârșit”, au adăugat ei.

Fostul președinte Barack Obama a adus un omagiu „decenței” lui Carter și a declarat că „el ne-a învățat pe toți ce înseamnă să trăiești o viață plină de grație, demnitate, dreptate și altruism”.

Fostul președinte republican George W. Bush, la rândul său, a declarat că Jimmy Carter „a adus demnitate funcției de președinte” și că „eforturile sale de a lăsa în urmă o lume mai bună nu s-au încheiat odată cu președinția”.

Președintele Joe Biden a declarat că Jimmy Carter va fi onorat cu funeralii de stat la Washington DC.

(Citește și: Nu e o glumă! Cât costă o noapte de cazare la hotelul Simonei Halep din Poiana Brașov)

This browser does not support the video element.