În 2019, Guvernul Japoniei a aprobat o cerere a oamenilor de știință de a efectua experimente cu celule stem pentru a crea un hibrid animal-uman și a permite ca acesta să fie adus la termen.
Ministerul Științei din Japonia a aprobat provizoriu o propunere a cercetătorilor de la Universitatea din Tokyo de a crea embrioni de animale care conțin celule umane și de a-i transplanta în animale surogat, a relatat publicația japoneză Asahi Shimbun, conform BUSINESS INSIDER.
Studiul urma să creeze un pancreas uman la rozătoare folosind celule stem pluripotente induse (iPS) umane. Acestea sunt celule care au fost reprogramate într-o stare embrionară și pot fi utilizate pentru a crea practic orice alt tip de celulă.
Aprobarea finală din partea Ministerului era așteptată peste o lună, potrivit revistei științifice britanice Nature.
Potrivit Asahi, cercetătorii urmau să ia ouă fertilizate de la rozătoare care au fost modificate genetic pentru a elimina capacitatea de a produce pancreas. La acestea, ei urmau să adăuge celule iPS umane pentru a crea embrioni hibrizi animal-uman.
Embrionii hibrizi urmau la rândul lor să fie implantați într-un animal gazdă, în acest caz un șobolan sau un șoarece, și lăsați să crească.
Potrivit cercetătorilor, scopul experimentului era de a crea organe viabile pentru transplant la om.
„În sfârșit, suntem în măsură să începem studii serioase în acest domeniu după zece ani de pregătire”, a declarat Hiromitsu Nakauchi, cercetător la Institutul de Științe Medicale al Universității din Tokyo, potrivit Asahi.
„Nu ne așteptăm să creăm organe umane imediat, dar acest lucru ne permite să avansăm în cercetarea noastră pe baza know-how-ului pe care l-am dobândit până în acest moment”.
Anterior, Japonia interzisese astfel de experimente.
Autoritățile au revenit asupra deciziei în luna martie 2019, după ce s-au consultat cu experții.
Guvernul a declarat că astfel de experimente pot avea loc atât timp cât cercetătorii iau măsuri pentru a preveni nașterea unei creaturi care să conțină un amestec de genetică animală și umană.
Cercetătorii urmau să monitorizeze, de asemenea, hibrizii om-animal după ce se nasc timp de până la doi ani și să suspende experimentul în cazul în care detectează că creierele din interiorul animalelor în creștere conțin mai mult de 30% celule umane, a declarat Asahi.
(Citește și: Misterul sferei de calcit de la Muzeul de Mineralogie. Nimeni nu mai stie nimic de ea, de 11 ani)
În timp ce alte țări au experimentat crearea de embrioni om-animal, Japonia a devenit prima țară care sprijină experimentele care vor permite animalelor cu celule umane să ajungă la termen.
Oamenii de știință din SUA au experimentat cu fetuși hibrizi porci-umani și le-au permis să se dezvolte timp de trei până la patru săptămâni înainte de a-i distruge, așa cum prevăd reglementările etice din SUA.
Dar, potrivit lui Jun Wu, biolog la Institutul Salk din La Jolla, California, doar aproximativ 1 din 100.000 de celule din fetuși erau umane.
În Marea Britanie, oamenii de știință de la King’s College London, Newcastle University și Warwick University au creat zeci de embrioni hibrizi care au fost utilizați pentru a crea celule stem embrionare care ar putea trata o gamă largă de boli.
Preocupările cu privire la implicațiile etice ale unei astfel de cercetări persistă.
Unii bioeticieni sunt deranjați de posibilitatea ca celulele umane implantate în animale să se comporte în mod neașteptat și să afecteze creierul sau cogniția unui animal.
„Este problematic, atât din punct de vedere etic, cât și al siguranței, să plasăm celule iPS umane, care sunt încă capabile să se transforme în toate tipurile de celule, în ovule fertilizate de șobolani și șoareci”, a declarat Jiro Nudeshima, un cercetător specializat în implicațiile etice ale cercetării în științele vieții, potrivit Asahi.
Nakauchi, cercetătorul care a propus experimentul, a respins îngrijorările, spunând că experimentele sale sunt axate pe crearea de organe specifice și nu pe dezvoltarea unei noi specii.
„Încercăm să generăm organe direcționate, astfel încât celulele să ajungă doar în pancreas”, a spus el, potrivit Nature.
El a adăugat că, în experimentele sale anterioare, numărul de celule umane din interiorul unui embrion de oaie a fost extrem de mic.
„Numărul de celule umane cultivate în corpul oilor este extrem de mic, ca unul la mii sau unul la zeci de mii”, a spus el, potrivit Asahi.
„La acest nivel, un animal cu față umană nu se va naște niciodată”, a spus Nakauchi.
Deși au trecut aproape cinci ani, nu au mai existat relatări în presă despre evoluția experimentelor cercetătorilor japonezi cu embrionii hibrizi.
(Citește și: Fiica lui J.F. Kennedy, avertisment pentru administratia Donald Trump. Susține că RFK Jr. este un PRĂDĂTOR)