Luminite de sute de feluri si forme, globuri care mai de care mai stralucitoare, mii de jucarii si cam orice ti-ar pofti sufletul sa pui pe masa in noaptea de Ajun ...
Cam asa se poate descrie perioada de inainte de sarbatorile de iarna, cand toata lumea isi incarca sufletul cu bucurie si casa cu cadouri si bunatati. Situatia statea insa altfel in urma cu 24 de ani, cand sarbatoarea nasterii Domnului era umbrita de restrictiiile drastice impuse de regimul comunist.
In timpul dictaturii sotilor Ceausescu, despre nasterea Domnului se vorbea doar in soapta, principala si dealtfel singura sarbatoare a lunii decembrie fiind considerata Revelionul. Bradul nu se impodobea in Ajun, ci in noaptea de An Nou, colindele lipseau cu desavarsire, acestea fiind inlocuite cu cantece de lauda ale dictatorului, iar sarbatorile de iarna purtau numele de “serbarile pomului de iarna” si incepeau pe data de 27 decembrie.
Chiar si in aceste conditii, romanii au reusit intotdeauna sa gaseasca o cale de mijloc si ca in fiecare an, in ciuda discursului oficial, sa aduca in case macar o raza din lumina Craciunului. Mult mai sarac ca acum, dar cu aceeasi insemnatate, bradul de Craciun era impodobit cu ghirlande de hartie, cu globuri sters colorate si doar in cele mai fericite cazuri cu bomboane de ciocolata invelite in staniol. Pe langa dulciuri, la loc de pret stateau eternele „simboluri” ale Craciunul comunist, bananele si portocalele.
In afara acestor cateva elemente care aduceau familia impreuna in zilele de Craciun, sarbatoarea nasterii Domnului parca nici nu exista, regimul comunist incercand pe toate caile sa le ia mintea oamenilor de la asta. Astfel in ceea ce numim noi acum “luna cadourilor”, revistele vremii pomeneau doar de rezultatele exceptioanale ale elevilor la scoala si de traditionalul “plugusor” cu care intampinau acestia Anul Nou si il asteptau pe “Mos Gerila” (varianta comunista a “Mos Craciunului” – American).
Din dorinta de a il “ucide” pe Santa Claus, s-a ajuns la situatia penibila in care Mos Gerila venea in seara de Revelion inconjurat de 7 pitici.
Jucariile primite de copii in Ajun de Craciun par o gluma in comparativ cu ce cadouri primesc astazi prichindeii rasfatati.
Pe atunci, cele mai “de fite” jucarii erau confectionate din plastic, lemn sau table iar cele mai populare erau „Negresele” cat palma si „cosarii” erau nelipsite din orice colectie de jucarii.
Livius Ionescu