Îți faci un calcul, dar la casă plătești altă sumă! Pericolul care îi pândește pe consumatori în magazine de la 1 august
Începând de marți, 1 august 2023, mai multe produse alimentare de bază se vor ieftini. Totuși, cei care nu au posibilitatea de a-și face cumpărăturile în supermarketuri nu vor beneficia de noile prețuri. În plus, cumpărătorii trebuie să fie foarte atenți la lista de produse care se vor ieftini, în caz contrar riscând să cumpere lucruri mai scumpe.
Mult așteptatele ieftiniri la produsele alimentare de bază intră în vigoare de marți. Astfel, teoretic, toți românii ar trebui să scoată mai puțini bani din buzunar pentru așa zisul coș al supraviețuirii. Totuși, situația nu va fi aceeași pentru toți consumatorii, cei din mediul rural fiind clar dezavantajați.
Detaliile la care trebuie să fie atenți consumatorii atunci când cumpără produse alimentare ieftinite
Începând de marți, anumite produse alimentare se vor ieftini în țara noastră. Din păcate, nu toți românii vor beneficia de aceste ieftiniri. Principalul motiv este că în multe zone din țară nu există supermarketuri. În special în mediul rural, oamenii merg să se aprovizioneze cu produse de bază de la magazinele sătești. Cum aceste ieftiniri vizează lanțurile de supermarketuri și hipermarketuri, consumatorii care nu au acces la astfel de magazine nu vor beneficia de noile prețuri. Doar Bucureştiul şi alte 20 de judeţe din ţară au fiecare cel puţin 100 de magazine cu dominantă alimentară.
„Începând de mâine, românii ar trebui, ca pe lângă lista de cumpărături, să meargă la supermarket și cu lista de produse „ieftine”. Oamenii trebuie să meargă doar în marile rețele de hipermarketuri pentru că decizia se aplică doar acolo, adică pe mai puțin de jumătate din suprafața României. În mediul rural nu sunt rețele de hipermarketuri atât de bine dezvoltate. Această ordonanță se aplică doar în supermarketuri. Negocierea s-a făcut doar cu marile rețele. Oamenii trebuie să își ia mai mult timp la dispoziție pentru a citi fiecare etichetă, fiecare produs, să vadă că se înscrie în ceea ce și-a propus Guvernul – că oule sunt M, că făină este albă de grâu „000” 1 kg etc.
Vom vedea, de asemenea, dacă se găsesc acele produse, dacă pot fi cumpărate la orice supermarket din România. Nu îmi doresc deloc să înceapă acea nebunie în care pensionarii să se urce în mijloace de transport, să meargă dintr-un magazin în altul pentru a căuta produsele, pe caniculă. N-aș vrea să se întâmple așa ceva și sper ca Guvernul a luat măsurile necesare pentru a nu vedea o astfel de nebunie”, a declarat analistul DC Business Elena Cristian, la B1 TV.
În plus, consumatorii ar mai putea avea parte și de alte surprize neplăcute. Mai exact, dacă aceștia nu cunosc exact produsele incluse pe lista de ieftiniri impusă de Guvern, riscă să cumpere produse mai scumpe.
„Vă dați seama cât trebuie să stai în magazin pentru a studia fiecare etichetă? Te uiți pe lista ta de cumpărături cu produsele care, teoretic, vor fi mai ieftine și apoi te uiți pe etichete pentru că orice virgulă poate schimba „nota de plată” la final. Această ordonanță nu a fost făcută bine. Nu sunt cârcotașă, dar am văzut că nu a produs efecte favorabile nicăieri pentru populație. Situația din Franța nu are nicio legătură cu România, iar eu nu cred că, de mâine, românii vor mânca mai ieftin”, a mai spus Elena Cristian.