Istoria urnelor norocoase de la loto! Uite cum se faceau extragerile in anii ’50!

De: Cancan
Publicat: 04/07/2013 | 00:01

Cum potul a ajuns deja la peste 10 milioane de euro, un premiu la care deja viseaza milioane de romani, am decis sa va prezentam istoria urnelor norocoase care s-au folosit de-a lungul istoriei in cadrul Loteriei Nationale.

Urna metalica

Inainte de automatizarea prelucrarii jocurilor loteristice,  tragerile s-au efectuat cu o urna cu bile metalice actionata manual cu ajutorul manivelei, aceasta fiind folosita intre anii 1950 si 1993. Bilele folosite erau formate din doua semisfere filetate, inscriptionate in interior si echilibrate cu plumb.

Urna universala Chaperon

In anul 1993 a fost achizitionata urna universala CHAPERON, folosita pentru jocurile de tip LOTO, fabricata de firma Rto Catteau – Franta, bazata pe principiul bilei nerevenite. Urna functioneaza in regim de lucru automat sau manual fiind actionata cu ajutorul unei telecomenzi, cu ajutorul careia se selecteaza modul de lucru si se introduce numarul de bile ce urmeaza a fi extrase.

Urna foloseste seturi de bile din cauciuc natural masiv, produse de firma RYO CATTEAU – Franta, echilibrate din punct de vedere al greutatii. Capacitatea maxima a urnei este de 100 bile. Au fost achizitionate si folosite seturi de bile dedicate fiecarui tip de joc, numerotate astfel: unul – 49 pentru LOTO 6/49, unul – 40 pentru LOTO 5/40, unul – 55 pentru EXPRES 5/55 si unul – 90 set universal de rezerva.

Amestecarea bilelor se efectueaza cu doua seturi de lamele din otel si plexiglas ce se rotesc in sens contrar unul fata de celalalt, asigurand o siguranta totala a amestecului bilelor. Din 1993 si pana in anul 1998 urna a fost folosita pentru tragerile jocurilor EXPRES 5/55, LOTO 6/49 si LOTO 5/40 si, iar din 2000 pana in 2004, pentru tragerile jocului LOTO 6/49. In prezent urna este in conservare, datorita uzurii mecanismelor de amestecare a bilelor si a motorului de actionare.

Urna Gem

In anul 1994 a fost achizitionata urna GEM, produsa de Smartplay International din SUA pentru trageri bazate pe principiul bilei revenite. Urna functioneaza in regim de lucru cu comanda manuala prin intermediul unei telecomenzi. Capacitatea urnei este de 10 bile de tip ping-pong, produse de Smartplay, usoare, echilibrate din punct de vedere al greutatii, numerotate de la zero la noua, amestecarea lor fiind efectuata cu ajutorul turbinei de aer.

Intre anii 1994 – 1998 si 2000 – 2004 urna a fost folosita pentru tragerile jocului NOROC. In prezent, desi este un model mai vechi, urna este in stare de functionare si este expusa in sediul CNLR SA.

Urna Multi Digit Gem 7

In anul 1998 a fost achizitionata urna Multi Digit GEM 7 produsa tot de acceasi companie americana pentru trageri bazate pe principiul bilei revenite. Regimul de lucru al urnei este cu comanda manuala, fiind posibila extragerea simultana a sapte bile sau individuala, bila cu bila in ambele sensuri.

Urna este compusa din sapte incinte de amestecare a bilelor, fiecare avand o capacitate maxima de 10 bile usoare de tip ping-pong, numerotate de la zero la noua, echilibrate din punct de vedere al greutatii si este actionata cu ajutorul unei telecomenzi, amestecarea lor fiind efectuata cu ajutorul a sapte turbine de aer. Din 1998 urna a fost folosita pentru tragerile jocului NOROC pana in anul 2000. In anul 2002 urna a fost folosita la extragerile jocului LOTOZODIAC. In prezent urna este in conservare, deoarece unele meca-nisme de eliberare si de selectie a bilelor nu mai functioneaza corect.
 

Urna Magnum

Tot in anul 1998 a fost achizitionata urna Magnum produsa tot de aceeasi comnpanie pentru trageri loteristice bazate pe principiul bilei nerevenite. Urna functioneaza in regim de lucru automat sau manual fiind actionata cu ajutorul unei telecomenzi cu ajutorul careia se selecteaza modul de lucru si se introduce numarul de bile ce urmeaza a fi extrase. Urna foloseste seturi de bile din cauciuc natural masiv, echilibrate din punct de vedere al greutatii.

Capacitatea maxima a urnei este de 75 bile. Au fost achizitionate si folosite doua seturi de bile de la unu la 56. Amestecarea bilelor este mecanica si se efectueaza cu ajutorul a trei lamele de otel si plexiglas. Din anul 1998 pana in anul 2000 urna a fost folosita pentru tragerile jocurilor EXPRES 5/55, LOTO 6/49 si LOTO 5/40. In prezent urna este in conservare, fiind uzata moral si seturile de bile ce pot fi folosite cu acesta fiind iesite din uz.

Urna Cristal

Pentru efectuarea tragerilor jocului JOKER, in anul 2000 a fost achizitionata urna CRISTAL, produsa de firma Editec din Franta, urna ce asigura trageri loteristice bazate pe principiul bilei nerevenite. Urna functioneaza atat in regim de lucru automat cat si in regim de lucru manual, este actionata cu ajutorul unei telecomenzi si foloseste seturi de bile din polimeri sintetici cu structura solida, echilibrate din punct de vedere al greutatii. Capacitatea maxima a urnei este de 90 bile. Amestecarea bilelor se efectueaza cu ajutorul unei turbine de aer, asigurand o siguranta totala a amestecului bilelor. Din anul 2000 pana in anul 2004 urna a fost folosita atat pentru tragerile jocului JOKER cat si pentru tragerile jocului LOTO 5/40. Din anul 2004 pana in mai 2005 a fost folosita pentru tragerile jocurilor: LOTO 6/49, LOTO 5/40 si JOKER. In prezent urna este in conservare, fiind uzata moral.

In anul 2001, pentru tragerile jocului Lotobingo, a fost achizitionata o urna produsa de Maquinaria Electronica Para Juego din Spania. Urna a fost folosita doar in anul 2001 pe durata cat s-au organizat si desfasurat jocuri LOTOBINGO. In prezent urna este in depozitul C. N. Loteria Romana S. A.

Urna Venus

In anul 2005 a fost achizitionata urna Venus produsa de firma Editec din Franta pentru tragerile bazate pe principiul bilei nerevenite. Urna este actionata cu ajutorul unei telecomenzi cu Touch screen de unde se programeaza modul de extragere, standard sau rapid. Urna Venus are o incinta sferica de amestecare cu aer a bilelor, avand o capacitate maxima de 90 bile usoare produse de firma Editec, din polimeri sintetici cu structura solida, echilibrate din punct de vedere al greutatii. Bilele sunt amestecate cu ajutorul unei turbine de aer, asigurand o siguranta totala a amestecului bilelor. Regimul de lucru al urnei este total automat, fiind necesara doar o singura apasare de buton pentru efectuarea unei trageri. De la data achizitiei si pana in prezent urna Venus a fost folosita permanent pentru tragerile jocului LOTO 6/49.

Urna Topaze 7

In anul 2004 a fost achizitionata urna Topaze 7 produsa de aceeasi firma pentru tragerile bazate pe principiul bilei revenite. Urna este compusa din sapte incinte de amestecare a bilelor, fiecare avand o capacitate maxima de 10 bile. Bilele sunt amestecate cu ajutorul a sapte turbine de aer, asigurand o siguranta totala a amestecului bilelor. Urna este actionata cu ajutorul unei telecomenzi cu touch screen de unde se programeaza modul de extragere (simultan sau bila cu bila) si sensul (stanga – dreapra, sau dreapta – stanga). Seturile de bile sunt compuse din bile usoare produse de firma Editec, din polimeri sintetici cu structura solida, echilibrate din punct de vedere al greutatii. Regimul de lucru al urnei este cu comanda automata fiind posibile extrageri simultane sau bila cu bila. De la data achizitiei si pana in prezent urna a fost folosita pentru tragerile jocului Noroc.

Urna Topaze 1

In anul 2008 a fost achizitionata urna Topaze 1 care este folosita in prezent pentru extragerea variantelor la Noroc Plus si Super Noroc, iar ultima urna achizitionata este urna Venus in anul 2009 care este folosita pentru extragerea variantelor castigatoare pentru Loto 6/49, Joker si Loto 5/40. (A.S.)