20 de ani de la răpirea jurnaliștilor români în Irak. „PUTREZEAM într-o groapă”
DECLARAȚII EXCLUSIVE
Acasă » Știri » Istoria fascinantă a Casei Presei Libere. Află detalii neștiute despre această zonă a Capitalei

Istoria fascinantă a Casei Presei Libere. Află detalii neștiute despre această zonă a Capitalei

De: Andreea Bolocan 24/06/2022 | 09:00
Istoria Casei Presei Libere

Casa Presei Libere este o clădire emblematică a Bucureștiului, situată în zona de nord. Aceasta a fost construită între anii 1952 și 1957 în perioada în care România era sub conducerea lui Petru Groza, potrivit unui documentar realizat de Gândul.ro. Află întreaga istorie a acestui loc într-un video de excepție. Apasă butonul PLAY!

Casa Presei Libere este una dintre atracțiile importante ale Bucureștiului datorită arhitecturii impresionante și a istoriei pe care o are în spate. În afară de arhitectura sovietică, Casa Presei include și detalii tipice pentru arhitectura religioasă cultivată în țară de-a lungul timpului.

Istoria Casei Presei Libere

Casa Presei Libere, numită și Casa Scânteii, a deținut recordul de cea mai înaltă clădire din oraș timp de peste 50 de ani, între anii 1956 și 2007. Și asta pentru că are 91,6 metri înălțime, iar antena de televiziune de pe acoperiș măsoară încă 12,4 metri, astfel că structura ajunge la o înălțime de până la 104 metri.

În anul 1905, în locul în care se află astăzi Casa Presei se afla Hipodromul Băneasa, numit și Templul alergărilor de cai, construit de Regele Carol I al României. Pe timpul regimului comunist însă, în anul 1950, o treime din acest hipodrom a fost demolată și s-a construit prima aripă a clădirii, care urma să se numească ulterior, Casa Scânteii. Zece ani mai târziu, întregul hipodrom a fost închis la ordinul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej care guverna România la acea vreme.

CITEȘTE ȘI: ISTORIA FASCINANTĂ A ARCULUI DE TRIUMF DIN BUCUREȘTI. AFLĂ DETALII NEȘTIUTE DESPRE ACEST LOC DIN CAPITALA ROMÂNIEI

Clădirea a fost concepută inițial sub denumirea de Combinatul Poligrafic Casa Scânteii I.V. Stalin, iar mai târziu Casa Scânteii. Numele construcției provine din denumirea ziarului Scînteia, principalul instrument de propagandă scrisă al Partidului Comunist Român. Aici își desfășurau activitatea și celelalte cotidiane naționale din timpul comunismului: România liberă, Scânteia Tineretulului, săptămânalul Flacăra sau agenția de presă Agerpres, dar și o multitudine de alte publicații cu tiraje mai mici.

Abia după anul 1989, Casa Scânteii a devenit cunoscută drept Casa Presei Libere, așa cum este cunoscută în prezent.

Detalii neștiute despre Casa Scânteii

Casa Scânteii a fost prima lucrare la care constructorul a introdus calculul de rezistență la un eventual seism. Clădirea fost gândită să fie funcțională, pentru care s-au realizat multe săli, dar și spații de birouri. Subsolul a fost gândit cu scopul de a se putea instala tipografia. Între tipografie și calea ferată, care se afla în spatele Casei, exista un tunel prin care se putea face legătura și se asigura, deseori, alimentarea cu hârtie tipografică.

Această hârtie era adusă cu trenul și tot prin același mijloc de transport se realiza și distribuția publicațiilor. O parte din fondurile strânse pentru construcția clădirii au fost luate din salariile angajaților printr-o subscripție publică.

Drept inspirație, arhitectul Horia Maicu, cel care a proiectat clădirea, s-a axat pe niște clădiri înalte din Moscova, precum Universitatea Lomonosov și Hotelul Leningrad. O altă clădire care a avut aceeași sursă de inspirație este Palatul Culturii și Științei din Varșovia.

Pe lângă acestea, Casa Presei Libere a avut și surse de inspirație autohtone și elemente din mai multe mânăstiri românești. Până să proiecteze clădirea, arhitectul a vizitat câteva mănăstiri, precum Curtea de Argeș, Cozia și Horezu și au ales câteva elemente decorative care au fost ulterior, folosite la realizarea Casei Scânteii. Printre acestea se află și șiragurile de coloane de la baza corpurilor joase din stânga și din dreapta corpului central, dar și fereastra dreptunghiulară adâncită în zid.

Pe lângă sălile cu birouri și numeroasele camere realizate minuțios, scările interioare au fost realizate din marmură, în timp ce lifturile originale au fost livrate de compania Schindler. Elementele decorative din interiorul clădirii au fost realizate tot din marmură albă, roz sau roșie, balustradele tot din același material,  în timp ce caloriferele din holurile principale au aspectul unor șeminee.

La parter a fost construită Sala de Marmură, un spațiu grandios care avea o suprafață de aproximativ 900 de metri pătrați.

În fața clădirii au fost amplasate, pe rând,  o statuie a fostului premier comunist Petru Groza, însă aceasta a fost înlocuită cu cea a lui Lenin, ce a rămas până în 1990. În locul ei s-a construit, cu timpul, un nou monument futurist, dedicat rezistenței anticomuniste din România.

VEZI ȘI: DETALII NEȘTIUTE DESPRE CARTIERUL ARMENESC. AFLĂ ÎNTREAGA ISTORIE ȘI DETALII INTERESANTE DESPRE ACEASTĂ ZONĂ INEDITĂ DIN BUCUREȘTI

După evenimentele din decembrie 1989, scopul Casei Presei Libere a rămas, în principiu același. Chiar dacă inițial aproape toate publicațiile au avut sediile și redacțiile în această clădire, cu timpul, multe s-au mutat în alte locuri. Acum, clădirea imensă este închiriată pentru sediile companiilor, instituțiilor de stat sau publicațiilor de presă. Mai mult, aici se țin și unele petreceri  și festivaluri.

Documentarea acestui material a fost realizată de Gândul.ro

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro, să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Andreea Bolocan
Absolventă a Universității București, Facultatea de Administrație și Afaceri, profilul Business Administration. Lucrează de 5 ani în presă. Până de curând a fost și instructor de tenis de câmp. În prezent este redactor la CANCAN.RO, ce citeste mai mult
Parteneri
Ce transformare radicală! Cum arată acum Alina Vidican, fosta soție a lui Cristi Borcea. Operațiile estetice au făcut-o de nerecunoscut!
Ce transformare radicală! Cum arată acum Alina Vidican, fosta soție a lui Cristi Borcea. Operațiile...
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
Doliu în muzica populară! Artista a murit la doar 35 de ani. A lăsat în urmă doi copilași
Doliu în muzica populară! Artista a murit la doar 35 de ani. A lăsat în...
Fabrica ce a ajuns o ruină. Era unică în Europa de Est, iar cândva era cea mai mare și modernă de acest tip din întregul Orient
Fabrica ce a ajuns o ruină. Era unică în Europa de Est, iar cândva era...
Culiță Sterp a făcut anunțul momentului, după patru ani de la jaf: „Mi-am găsit seiful”
Culiță Sterp a făcut anunțul momentului, după patru ani de la jaf: „Mi-am găsit seiful”
Rotația Pământului încetinește și asta ar putea fi explicația pentru cantitatea de oxigen pe care o avem
Rotația Pământului încetinește și asta ar putea fi explicația pentru cantitatea de oxigen pe care...
Trump vrea tot: SUA cer Ucrainei 100% din veniturile obținute din resursele naturale. Plus dobândă
Trump vrea tot: SUA cer Ucrainei 100% din veniturile obținute din resursele naturale. Plus dobândă
Noi imagini cu suspecții din cazul bărbatului din Ilfov, torturat până la moarte: Au încercat cardul victimei imediat după tâlhărie
Noi imagini cu suspecții din cazul bărbatului din Ilfov, torturat până la moarte: Au încercat...
Ce semnifică, de fapt, marcajul „linie dublă continuă” și ce pățești dacă-l încalci?
Ce semnifică, de fapt, marcajul „linie dublă continuă” și ce pățești dacă-l încalci?
„Mi-am găsit seiful”. Culiță Sterp, anunț neașteptat la trei ani de la jaf. Artistul a postat totul pe o rețea socială
„Mi-am găsit seiful”. Culiță Sterp, anunț neașteptat la trei ani de la jaf. Artistul a...
Ei sunt foștii soți găsiți arși de vii într-o mașină, la Buzău. Monica și Valentin au lăsat orfan un băiețel de doi ani. Vecinii, dezvăluiri șocante:
Ei sunt foștii soți găsiți arși de vii într-o mașină, la Buzău. Monica și Valentin...
David Pușcaș, extrem de afectat în urma declarațiilor făcute de mama lui adoptivă, în cadrul emisiunilor TV. „A fost foarte multă durere să îmi văd mama vorbind așa.”
David Pușcaș, extrem de afectat în urma declarațiilor făcute de mama lui adoptivă, în cadrul...
Kit-ul de supraviețuire pe care orice cetățean trebuie să îl aibă în locuință! Avertismentul din partea Comisiei Europene
Kit-ul de supraviețuire pe care orice cetățean trebuie să îl aibă în locuință! Avertismentul din...
Bărbatul torturat de hoţi pentru card voia să îi cumpere fiului un apartament de 100.000 €. A murit fără să spună codul PIN
Bărbatul torturat de hoţi pentru card voia să îi cumpere fiului un apartament de 100.000...
BANCUL ZILEI. Știți ce face o păpușă gonflabilă după o partidă de amor?
BANCUL ZILEI. Știți ce face o păpușă gonflabilă după o partidă de amor?
Topul produselor Parkside la Kaufland: Ustensile electrice fără fir pentru curăţenia de primăvară
Topul produselor Parkside la Kaufland: Ustensile electrice fără fir pentru curăţenia de primăvară
Ce spune cafeaua ta preferată despre tine?
Ce spune cafeaua ta preferată despre tine?
Îl mai ții minte pe fotbalistul Nicolae Mitea, fostul iubit al Ralucăi Tănase și al Andreei Tonciu? De necrezut, cum arată acum sportivul de 40 de ani și ce s-a mai aflat despre el
Îl mai ții minte pe fotbalistul Nicolae Mitea, fostul iubit al Ralucăi Tănase și al...
Cât costă o Dacia Duster Hybrid second-hand, model 2024, dacă o cumperi din Germania. Are doar 11.000 km la bord, foarte multe dotări și arată ca nouă
Cât costă o Dacia Duster Hybrid second-hand, model 2024, dacă o cumperi din Germania. Are...
Ora de vară 2025. Se mai schimbă ora în această duminică în România? Ce s-a decis la nivelul UE
Ora de vară 2025. Se mai schimbă ora în această duminică în România? Ce s-a...
Călin Georgescu spune adio României. A venit verdictul definitiv: Cu el s-a terminat
Călin Georgescu spune adio României. A venit verdictul definitiv: Cu el s-a terminat
Ora de vară 2025. Se rămâne permanent la ORA DE IARNĂ. De ce s-a renunţat la schimbare orei
Ora de vară 2025. Se rămâne permanent la ORA DE IARNĂ. De ce s-a renunţat...
Gadget-ul momentului! Cele mai bune căști de gaming true wireless pentru PS5, PC și mobile
Gadget-ul momentului! Cele mai bune căști de gaming true wireless pentru PS5, PC și mobile
Taxă dublă pentru românii care stau la bloc. Se aplică de marti, 1 aprilie. Vor plăti obligatoriu 720 de lei
Taxă dublă pentru românii care stau la bloc. Se aplică de marti, 1 aprilie. Vor...
Cojile de uturoi nu trebuie aruncate. Sunt extrem de utile
Cojile de uturoi nu trebuie aruncate. Sunt extrem de utile
Cele 5 ZODII care vor avea un weekend de vis. Se aliniază toate planetele pentru nativii respectivi
Cele 5 ZODII care vor avea un weekend de vis. Se aliniază toate planetele pentru...
Ce pensie poate avea Valentin Ceaușescu de la statul român. Suma pe care o primește lună de lună
Ce pensie poate avea Valentin Ceaușescu de la statul român. Suma pe care o primește...
Filmările pentru Insula Iubirii sezon9 s-au încheiat:„Emoțiile ating cele mai înalte cote, trăirile sunt mai puternice ca oricând”
Filmările pentru Insula Iubirii sezon9 s-au încheiat:„Emoțiile ating cele mai înalte cote, trăirile sunt mai...
Sfârşit tragic:
Sfârşit tragic: "Amândoi erau arși”. Un bărbat şi-a ucis soţia, iar apoi și-a luat viața...
Meteorologii Accuweather anunță o vreme surprinzătoare de Florii și Paște în București și în celelalte orașe din România. Unde va ninge
Meteorologii Accuweather anunță o vreme surprinzătoare de Florii și Paște în București și în celelalte...
Orașul din România care se va dezvolta din ce în ce mai mult, o investiție de maximă importanță îl va plasa imediat în urma Bucureștiului. Se află într-o zonă spectaculoasă, are cazări bune și mâncare gustoasă
Orașul din România care se va dezvolta din ce în ce mai mult, o investiție...
Apariția Biancăi Drăgușanu la „Din Dragoste”, comentată de Mircea Radu. Ce spune prezentatorul despre femeia de astăzi: „Ce preț a plătit pentru a fi…”
Apariția Biancăi Drăgușanu la „Din Dragoste”, comentată de Mircea Radu. Ce spune prezentatorul despre femeia...
×