Romania nu a fost ferita de atentate teroriste, fie ca vorbim despre “Epoca de Aur” sau despre istoria recenta a tarii noastre.
Cateva atacuri cu bomba, atentate sau operatiuni de culise produse in interiorul sau exteriorul granitelor au bagat groaza in oasele oamenilor, chiar daca nu s-au produs victime.
Istoricii vorbesc despre primul atentat din istoria Romaniei ca fiind unul decis de la Bucuresti, dar comis peste granitele tarii, tocmai in Germania. Povestea incepe in “Epoca de Aur” a dictatorului Nicolae Ceausescu, care insa nu era tocmai precum metalul pretios pentru romani. Oamenii stateau cu orele la cozi pentru alimente, se rationalizasera produsele de baza, nu era caldura in case iar curentul electric se oprea zilnic pentru “economie”. Securitatea, politia politica a regimului, ridica din plina strada pe oricine se incumeta sa-l critice pe “iubitul conducator” iar romanii opozanti ai regimului isi gasisera un sprijin in Radio “Europa Libera”, care transmitea in limba romana de la Munchen informatii reale din Romania, nu cele dictate de oficialii PCR. Ceausescu a vrut eliminarea acestui pericol.
Oamenii lui Carlos “Sacalul” au gresit redactia
Organizatorul atentatului, Johannes Weinrich era mîna dreapta a lui „Carlos“, a fost judecat la Berlin pentru atentatul comis împreuna cu mai multe persoane pe data de 21 februarie 1981.
Atentatorii au vizat sectia româna a postului “Europa Libera” din Munchen, însa dintr-o greseala, bomba – care a fost pusa la zidul cladirii – a lovit redactia ceha. tinta atentatului fusese Emil Georgescu, redactor al sectiei române, dar acesta nu a patit nimic. Weinrich personal ar fi plasat bomba umpluta cu 15 kg de explozibil lînga una din cladirile postului de radio. Explozia a provocat daune însemnate si cativa raniti.
Voiau sa-l impuste pe Ceausescu
Chiar si Nicolae Ceausescu a fost tinta unui tentative de asasinat, doi ani mai tarziu, in 1983, cand un grup de revolutionari condus de un clujean, Radu Volcinschi, a pus la cale un plan menit sa suprime viata dictatorului. Volcinschi, fost detinut politic, a fost coptat de un grup de intelectuali, iar pentru reusita operatiunii a apelat si la soferii Petre Nastase, Viorel Roventiu si Nicolae Stanciu.
Complotistii voiau sa-l impuste pe Ceausescu in timpul vizitei din 17 septembrie 1983, intr-o vizita o vizita la CAP-ul din comuna Gostinu, judetul Giurgiu. Grupul a spart un post de militie, furand mai multe arme, dar cineva a vorbit si Securitatea le-a aflat planurile. Dictatorul a fost convins sa-si anuleze vizitele pana la recuperarea armelor, iar in cateva saptamani, complotistii au fost arestati.
Ciupercescu, primul terorist modern
Dupa miscarea din decembrie 1989, a existat si prima amenintare terorista reala in Romania, chiar daca scopul atentatului nu se cunoaste nici pana acum. In noaptea de 10 spre 11 august 2002, Dragos Ciupercescu, care era angajat ca militar pe baza de contract, a furat, din depozitul de munitii al UM 01348 din Bucuresti, sapte grenade de mana defensive, zece focoase destinate acestui tip de munitie si 144 de cartuse calibrul 7,65.
Pe 6 noiembrie 2002, Ciupercescu a detonat pe trotuarul din fata Liceului „Jean Monnet” una dintre grenadele sustrase. Cinci elevi au fost raniti. Pe 14 martie 2003, el a amplasat o alta grenada pe o alee frecventata din Parcul Cismigiu, in ambele cazuri urmarind uciderea unor persoane prin detonarea munitiei respective. Scopul sau nu a fost insa deslusit de anchetatori, care il considera “intaiul terorist al Romaniei”. In anul 2005 el a fost condamnat, definitiv, la 19 ani de inchisoare.
Rapirea jurnalistilor-o afacere cu complicatii
Un alt eveniment nefast gandit de la Bucuresti dar orchestrat in afara granitelor a fost episodul rapirii jurnalistilor. Pe 28 martie 2005, trei jurnalisti români, Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci (ambii la Prima TV) si Ovidiu Ohanesian (de la „România libera”), au fost rapiti în Bagdad, capitala Irakului. In mainile teroristilor a ajuns si si Mohammad Munaf, cetatean american de origine irakiana, cu afaceri in Romania. Munaf era ghidul ziaristilor si era omul de incredere al lui Omar Hayssam, un personaj deosebit de controversat in tara noastra.
Rapirea a fost orchestrata de Hayssam, care avea interese pur financiare. Initial el voia sa organizeze operatiunea de luare de ostatici a unui grup de politicieni, printre care si senatorul Ion Vasile, tatal jurnalistei Marie-Jeanne, dar intr-un final s-a multumit si cu jurnalistii. Planul era ca Hayssam sa apara ca fiind salvatorul lor, si urma sa paraseasca Romania cu o recompensa de 4 milioane de dolari de la statul roman. El avea interdictia de a parasi Romania, in urma unor mega-afaceri judiciare care priveau sume uriase din evaziune fiscala
“Rapirea” a fost programata initial sa aiba loc pentru patru zile, dar situatia s-a complicat cand gruparea “tocmita” pentru afacere nu si-a primit banii si i-ar fi vandut pe jurnalisti unor teroristi reali. Ziaristii au stat, pana la urma, 55 de zile in captivitate. Hayssam a fost condamnat in lipsa la 20 de ani de inchisoare pentru terorism si extradat in Romania in iulie 2013, iar Munaf este deocamdata de negasit.
Atentatul de la Universitatea din Iasi
Ultimul eveniment din seria atentatelor a avut loc pe 8 iulie 2013, la Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” din Iasi. Un barbat a patruns intr-o sala de curs cu un rucsac in care se afla o bomba artizanala.
Avea declansatorul in mana si a amenintat ca se arunca in aer daca nu este ascultat. Cativa studenti l-au imobilizat, dupa ce a detonat o capsa pirotehnica. Anchetatorii au stabilit ca Oliver Stan a fost student al Universitatii si a vrut sa atraga atentia asupra sa.
(M.N.)