Isterie pe Facebook din cauza țânțarilor „străini”: „A apărut o nouă specie! Ce fac autoritățile pentru a proteja populația?”

De: Cancan
Publicat: 22/08/2018 | 09:24

Românii sunt din ce în ce mai speriați de țânțarii tigru, mai ales după cazurile de infecții cu virusul West Nile, transmis prin ciupitura acestui tip de țânțar originar din  din pădurile tropicale din Asia de Sud.  

Țânțarul-tigru este prezent și în România, lucru care i-a cam speriat pe oameni. Din cauza caniculei, în București și în Ilfov numărul lor e foarte mare. Oamenii se tem de bolile pe care le pot transmite acești țânțari. Ţânţarul-tigru poate fi purtătorul a peste 20 de virusuri, dintre care 7 sunt periculoase pentru om.

Între aceştia şapte se numără şi virusul Chikungunya şi virusul Denga, care provoacă febra Denga, boală infecţioasă declanşată de diferite virusuri din grupa arbovirusurilor. Denga este transmisă omului prin înţepătura de ţânţar. Această este o boală endemică, survenind în epidemii în numeroase regiuni calde ale globului în principal (Asia de Sud-Est, Pacific, Africa, America Centrala si de Sud, Caraibe), potrivit adevarul.ro. (Citește și Un bărbat din Galați a murit după ce a fost înțepat de un țânțar )

https://www.facebook.com/LuisBratu/posts/1907737122582263

„Tocmai ce am prins un țânțar de origine străină. A apărut noua specie de țânțar , probabil a venit la pachet cu PPA (Pesta Porcină Africană ) . Ce fac autoritățile pentru a proteja populația ? 
„Febra oaselor rupte (Denga), febra virală Chikungunya şi meningita West Nile sunt doar trei dintre afecţiunile pe care le poate transmite ţânţarul tigru asiatic, o insectă tropicală agresivă, care a ajuns în România . Deşi se estima că această specie tropicală, care a provocat epidemii în numeroase regiuni calde ale globului, nu va rezista la schimbările climatice din această parte a Europei, specialiştii entomologi de la Institutul Cantacuzino spun că ţânţarul asiatic s-a răspândit, punând stăpânire pe toată Capitala şi, foarte posibil, şi pe alte oraşe. Prezenţa sa în populaţii stabile „reprezintă un risc major la adresa sănătăţii publice”, atrag atenţia specialiştii.

În România, prezenţa acestei specii a fost pusă prima dată în evidenţă în toamna anului 2012 de către o echipă de cercetători din cadrul Institutului Cantacuzino, în cartierul Rahova din Bucureşti. Ultimele cercetări ale echipei de entomologi au arătat că ţânţarul asiatic s-a răspândit în aproape toate zonele Capitalei și în judeţul Ilfov.

Ţânţarul-tigru poate fi purtătorul a peste 20 de virusuri, câteva dintre acestea fiind foarte periculoase pentru om, în contextul în care în prezent nu există tratamente pentru acestea. „Poate fi vector pentru mai multe virusuri precum: Virusurile Denga, Virusul Chikungunya, Virusul Zika, virusul West Nile”, atrag atenţia specialiştii care au studiat această specie. „, a scris un internaut pe Facebook.