Cu toții știm cât de util este congelatorul, în special dacă avem o familie numeroasă pentru care preparăm mâncare. Însă, există o credință larg răspândită în societate că alimentele își pierd din substanțele nutritive din cauza congelării și că acest lucru le face mai puțin sănătoase. Acesta este un alt mit alimentar popular: valoarea nutrițională a alimentelor congelate.
Deja în neolitic, omul s-a folosit de frig ca metodă de conservare a alimentelor și și-a depozitat proviziile în peșteri naturale și în găuri săpate în pământul înghețat. Inventarea primului aparat de congelat este atribuită medicului și chimistului scoțian Willian Cullen, în 1748. Prima congelare comercială a alimentelor datează din 1842 și prima navă frigorifică din 1874. Conservarea alimentelor congelate la scară largă a avut loc la sfârșitul secolului al XIX-lea odată cu apariția refrigerării mecanice. În 1927 au fost fabricate primele frigidere pentru uz casnic, iar din anii 1930 au început să fie comercializate primele alimente congelate, ceea ce a fost posibil datorită dezvoltării metodelor de congelare rapidă. Cauti lada frigorifica incearca Emag, ai o mare varietate de lazi frigorifice de unde sa o alegi pe cea mai buna!
Procesul de congelare a alimentelor nu provoacă pierderea nutrienților săi, ci are mai degrabă un efect asupra microorganismelor, care sunt în principal responsabile de deteriorarea alimentelor. În acest fel, atunci când congelăm un aliment, împiedicăm multiplicarea acestor microorganisme. Cu toate acestea, după decongelare, microorganismele își reiau activitatea.
Un alt efect care participă la deteriorarea alimentelor este activitatea enzimatică a produsului. În acest caz, înghețarea îl reduce pe cât posibil, prevenind oxidarea alimentelor și dobândirea un gust neplăcut. Multe microorganisme sunt încă în viață în timpul procesului de îngheț. Cu toate acestea, activitatea lor este paralizată. Prin urmare, atât înainte, cât și după congelare, este esențial să se manipuleze alimentele cu un nivel maxim de igienă. De asemenea, este important ca starea alimentelor să fie optimă înainte de congelare.
Una dintre preocupările generale legate de congelarea alimentelor este că își pierd o parte din valoarea nutrițională și, atunci când sunt consumate, nu sunt la fel de sănătoase ca alimentele proaspete. În funcție de alimentele pe care le congelăm, există o variantă sau alta, dar în orice caz sunt minime, în special în procesele de congelare. Dacă vorbim despre carne și pește congelate, înghețarea practic nu afectează mineralele, proteinele sau vitaminele A și D. Și, deși lichidul care conține vitamine și minerale se pierde în timpul dezghețării, acest proces are loc și la gătirea produsului.
Fructele și legumele sunt opărite înainte de congelare, pentru a dezactiva enzimele care ar putea duce la deteriorarea alimentului, chiar și atunci când este congelat. Acest proces poate provoca o pierdere de aproximativ 15-20% din vitamina C a produsului. Cu toate acestea, în ciuda acestei pierderi, dacă fructele și legumele sunt congelate în condiții optime, acestea au în continuare calități nutriționale excelente. Mâncarea poate sta într-un congelator sau o ladă frigorifică între 3 și 12 luni, în funcție de compoziția sa, în condiții de siguranță și fără a afecta calitatea.
Sfaturi și precauții pentru congelarea alimentelor
Este important să urmați o serie de sfaturi pentru înghețarea și depozitarea alimentelor în siguranță. Numai în acest fel vom obține cea mai înaltă calitate posibilă în mesele noastre.
Cu siguranță frigiderul și congelatorul au devenit indispensabile în viața noastră și reprezintă o investiție benefică din punct de vedere economic. Multe familii aleg să investească într-o ladă frigorifică și să prepare sau să păstreze la congelator, pentru iarnă, diverse alimente pe care în mod normal le găsesc doar vara sau toamna. Sunt o moteodă ușoară de a te bucura de rețetele preferate fără a fi nevoit să plătești sume mari pe anumite produse pe care le găsești greu în timpul sezonului rece.