În satul Cursești Deal, din județul Vaslui, elevii unei școli au fost nevoiți să își desfășoare activitățile școlare într-un loc total neobișnuit, respectiv în sala de parastase a cimitirului. Totul din cauza reparațiilor clădirii școlii. Un total de 22 de elevi din clasele primare și 8 copii din grădiniță au fost transferați temporar în clădirea respectivă pentru a urma cursurile. Părinții și elevii au acceptat situația, fără a ridica vreo obiecție.
Pare ireal, însă elevii din satul Cursești sunt nevoiți să învețe în cimitir, pentru că unitatea de învățământ se află în renovare. Primarul comunei susține că singura alternativă este ca elevii să meargă la școala din satul vecin, însă părinții nu vor să audă, tocmai pentru că ar fi mult prea greu ca cei mici să facă naveta.
„Şcoala a intrat în reabilitare şi nu am găsit altă soluţie. Există în satul vecin o şcoală care este gata, dar părinţii nu vor să meargă în acel sat, să facă naveta, motivând faptul că sunt prea mici”, a declarat Nicolae Cătălin Stamate, primarul comunei Pungeşti, relatează Antena 3 CNN.
Direcția de Sănătate Publică Vaslui a efectuat o inspecție neanunțată și a constatat faptul că elevii erau nevoiți să învețe în condiții total neadecvate, din punct de vedere igienic. În acest sens, autoritățile sanitare au dispus mutarea imediată a elevilor într-o altă școală, care îndeplinea condițiile necesare.
(CITEȘTE ȘI: Bacalaureatul trece printr-o nouă serie de schimbări majore. Cu ce probleme se vor confrunta elevii)
Mai mult decât atât, școala a fost sancționată cu o amendă de 3.000 de lei pentru nerespectarea standardelor de igienă. În ciuda acestei decizii, părinții elevilor s-au arătat indignați la auzul veștii și s-au opus ideii ca cei mici să fie nevoiți să facă naveta în alt sat. Unii dintre ei chiar au amenințat că nu își vor mai trimite copiii la școală, dacă aceștia vor fi obligați să părăsească clădirea aflată în apropierea cimitirului.
Învățătoarea de la clasă a mărturisit că de teamă, câțiva elevi nu au mai venit să învețe.
„Vedeţi condiţiile. Nu avem ce face, spaţiul este foarte mic, lumina nu este normală, igiena lasă de dorit. Am un copil la pregătitoare care refuză să vină să înveţe printre morminte, pentru că îi este frică. De la începutul anului şcolar a fost două zile şi apoi nu a mai venit de frică”, a povestit învăţătoarea de la şcoala din cimitir, conform sursei citate.