Mai multe școli din România au avut parte de rezultate neașteptate la examenul de Evaluare Națională. Notele elevilor sunt mult mai mici decât mediile cu care au terminat clasele V-VIII. Declarațiile unui director i-au lăsat pe toți cu gura căscată.
Județul Olt a înregistrat în acest an cea mai mică rată de promovabilitate, deși au existat o mulțime de medii generale peste 6. 10 Elevi ai unei școli generale au obținut note cuprinse între 1,45 și 1,90, după ce, la finalul anului școlar au înregistrat medii generale cuprinse între 6 și 7.
Potrivit ultimelor informații, diferențe uriașe dintre media de la Evaluarea Națională și media ultimilor 4 ani de școală au fost înregistrate în special în mediul rural. Deși această problemă persistă din ce în ce mai mult în ultimul timp, atât profesorii, cât și directorii școlilor nu par să fie foarte deranjați de situație.
Şcoala Gimnazială din comuna Sprâncenata, Olt, face parte din categoria școlilor cu elevi cu medii peste 9, dar care la Evaluarea Națională au obținut note sub 5. Acesta este și cazul unui elev, care de-a lungul anilor de școală a obținut note foarte mari, finalizând clasa a opta cu o medie de 9,29. Din păcate, după afișarea rezultatelor de la Evaluarea Națională, a ieșit la iveală faptul că acesta a obținut o medie de 4. Directorul școlii a dat vina, în special, pe profesori și pe dezinteresul elevilor pentru școală.
„Profesorii încă predau conform vechilor idei. Mai nou, evaluările se apropie de testele PISA, de evaluările externe, cum sunt în Europa. Şi aici încă avem probleme. Nu e vorba de şcoala mea, e vorba de şcoli în general, elevii nu sunt obișnuiți să facă corelări, să facă conexiuni între diferite domenii. Din punctul meu de vedere, atâta vreme cât la admitere la liceu nu există pragul acela de 5, ca elevul să tragă să treacă peste acel prag, asta este. În zonă la noi, cel puţin, se intră şi în etapa a doua, fără Evaluare, fără nimic”, a declarat directorul.