Prețuri tot mai mari în România! Apa îmbuteliată din țara noastră a devenit una dintre cele mai scumpe din Europa, costând mai mult decât în Grecia, Spania sau Italia. Comparativ, bucureștenii plătesc mai mult pentru o sticlă de apă plată decât cetățenii din alte țări. Iată care este prețul unei sticle de 0,5 litri!
Apa este una dintre principalele resurse vitale pentru viață, esențială pentru sănătatea și bunăstarea noastră. În România, apa îmbuteliată se numără printre cele mai scumpe din Europa, depășind prețurile din țări precum Grecia, Spania și Italia. Acest cost ridicat afectează bugetele locuitorilor, în special în orașe mari precum București, unde locuitorii plătesc semnificativ mai mult pentru o sticlă de apă plată comparativ cu alte țări europene.
O sticlă de apă de 0,5 litri într-un magazin de cartier din sectorul trei al Bucureștiului costă 3,50 lei. La doar câțiva pași, într-o benzinărie, aceeași sticlă ajunge la 5,50 lei, adică cu doi lei mai mult. În supermarketuri, prețul pentru o jumătate de litru de apă este tot de 3,50 lei, însă în magazinele din aeroport prețul crește considerabil. La automate, apa plată de 0,5 litri costă 9,50 lei, iar în cafenele și restaurante din aeroport poate ajunge până la 15 lei, conform Digi24
„Din păcate, nu există o legislație care să stabilizeze această creștere sau variație de prețuri, în condițiile în care cu toții ne dorim ca minimum o vacanță să o petrecem pe litoralul românesc. De ce nu? Se întoarce banul în economie și toate celelalte, este ideal. Dar ne gândim că, atunci când ajungem pe litoralul românesc, avem parte de o zonă de confort și nu de un stres, că cineva ne păcălește la fiecare pas. Vorbeam mai devreme despre prețurile șezlongurilor.
Acum câțiva ani era o glumă cu un magazin care le vinde, oamenii spuneau să le cumpere de acolo că barem rămân cu ele. Din păcate, prețurile mari nu fac decât să descurajeze consumatorul turist român, și ei se îndreaptă spre alte țări. Dacă vorbim de cluburile exclusiviste din Mamaia, poate că ar fi niște prețuri ok sau rezonabile. Dar vorbim despre un banal magazin la care un cetățean se duce să își cumpere o sticlă de apă. Uitați-vă pe internet la orice magazin, în orice zonă din Europa civilizată și o să vedeți care sunt prețurile. De ce ajungem la maniera asta la consumatorul român?, a transmis Paul Anghel de la ANPC, conform sursei citate mai sus.
La terminalul plecări din insula Corfu, Grecia, condițiile sunt mult mai bune: aer condiționat funcțional, numeroase scaune disponibile și curățenie impecabilă, inclusiv la toalete. Prețurile produselor de bază sunt mult mai accesibile: o apă de 0,5 litri costă 60 de cenți (2,8 lei), o pizza întreagă 6,5 euro și o cafea 1,5 euro. Nu există probleme de aglomerație și disconfort termic, potrivit unui turist.
În Grecia, Spania și Italia, apa îmbuteliată este mult mai ieftină. În supermarketurile spaniole, o sticlă de apă costă 40 de cenți, la terase 1,20 euro, iar în aeroport 1,50 euro. În Italia, prețul în supermarket este de 20 de cenți pentru o sticlă de 0,5 litri, iar la restaurante și baruri costă un euro. În Grecia, aceeași sticlă se vinde cu 80 de cenți
„România este o țara cu munte, are izvoare, față de Grecia care este o țară aridă, deci se presupune că procurarea de apă este mult mai facilă la noi
Nu văd niciun motiv pentru care în România „cererea” de apă să fie mai mare și astfel să avem aceste prețuri nejustificate; din contră, consider că grecii ar fi mai îndreptățiți să aibă prețuri mai mari, având în vedere că turismul lor este infinit peste al nostru”, a scris un român pe Reedit.