În timp ce românii se plâng de scumpirile care apar peste noapte, francezii se bucură de faptul că își pot cumpăra uleiul produs în țara noastră la jumătate de preț. Un internaut a făcut o postare în mediul online unde a atașat mai multe fotografii potrivit cărora marca de ulei Spornic se vinde la prețul de 5 lei, în timp ce pe rafturile magazinelor noastre prețul este dublu.
În urma postării făcute de internaut, oamenii s-au arătat de-a dreptul revoltați de faptul că anumite țări membre UE se bucură de producția la uleiul românesc și plătesc mult mai puțin decât românii. Postarea a adunat extrem de multe aprecieri și comentarii, devenind virală pe rețelele de socializare. (VEZI ȘI: INFLAȚIA A GOLIT BUZUNARELE ROMÂNILOR. PREȚUL ALIMENTELOR A CRESCUT SEMNIFICATIV ÎN ACEST AN)
,,Specula din RO, nu o întrece nicio altă țară! Toți îi fac vinovați pe alții ,fermierii vor ajutoare, dar pentru prețurile de la raft, nimeni nu dă socoteală românilor!”, ,,Ne merităm soarta.Nu mai trebuie să așteptăm dreptate, nu o s-o primim niciodată”, ,,Sunt șocată”, ,,Vom fi umiliți pe veci…”, ,,Poate are termenul apropiat de expirare”, ,,Poate să fie 1€, dar la en-gros”, au fost câteva dintre comentariile internauților.
Potrivit informațiilor oferite de INS, pentru un litru de ulei românii au ajuns să plătească cu 52% mai mult. Cât despre alimente precum cartofi, făină sau produsele lactate, nici acolo nu am fost feriți de creșterea procentelor.
„Pentru un litru am plătit mai mult cu aproape 52% în timp ce, dacă ne uităm la cartofi, plătim mai mult pentru un kilogram cu 42%, pentru un kilogram de făină sau de mălai, cu 32%, pentru o franzelă cu 25%, iar pentru kilogramul de brânză de oaie cu 21.7% mai mult. (CITEȘTE ȘI: ALIMENTUL CARE ȘI-A DUBLAT PREȚUL ÎN ULTIMUL AN. CARE ESTE PRODUSUL PENTRU CARE PLĂTIM DE DOUĂ ORI MAI MULT)
Tot datele INS arată la produse nealimentare că avem campioane la scumpiri gazele naturale cu peste 70% mai mult în ultimul an, tutunul cu 35%, pentru un litru de benzină sau motorină, de asemenea, cu 35%.
Biletele de avion au cunoscut o scumpire de 34%, semn că industria aviatică își revine, energia termică de 23%.
Ca să mergem cu trenurile de stat, a trebuit să scoatem mai mult din portofele cu peste 20% pentru biletele CFR.
Datele oficiale ale celor de la INS din ultimul an ne arată că gazele naturale s-au scumpit cu peste 70%, iar combustibilii cu 35%”, potrivit INS, după cum informează Antena 3.