ÎPS Teodosie, un nou derapaj public. De ce le-a spus credincioșilor care țin post să nu asculte de doctori
Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a atras din nou atenția prin declarații controversate care contrazic recomandările medicale, de această dată în legătură cu ținerea postului de către persoanele cu probleme de sănătate.
În cadrul unei emisiuni difuzate la Radio Dobrogea, o persoană a cerut sfat cu privire la respectarea postului, explicând că medicul i-a sugerat să evite această practică religioasă din cauza unor afecțiuni neurologice. Iată ce sfat a oferit ÎPS Teodosie!
Ce declarații a făcut ÎPS Teodosie
Răspunsul arhiepiscopului a subliniat faptul că, din perspectiva sa, sfaturile medicilor în astfel de cazuri nu ar trebui urmate, deoarece aceștia nu au cunoștințe de ordin spiritual. El a mers mai departe, afirmând că alimentele nepermisibile în post, adică „mâncarea de dulce”, ar conține toxine și ar putea agrava starea de sănătate, ceea ce, în opinia sa, ar face postul nu doar benefic spiritual, dar și fizic. Teodosie a subliniat importanța respectării stricte a rânduielilor religioase, fără a cere scutiri de la post, sugerând că credința și rugăciunea sunt cheile pentru o stare de bine, indiferent de starea medicală.
„Nu vă luaţi după medic în cele sufleteşti! Medicul, în general, îndeamnă să mănânci consistent, că nu are o pregătire duhovnicească. Dacă vi se pare jertfa mică doar cu postul, acum cereţi o dezlegare exagerat de mare. Nici vorbă. Nu mâncarea de dulce vă face sănătoasă, ceea ce vă îngreunează. Are toxine şi vă face mai rău.
Ţineţi rânduiala. Nu cereţi dezlegare, că nu are voie duhovnicul să calce rânduielile. Astea sunt rânduieli comune tuturor creştinilor şi mai multă rugăciune, mai multă credinţă în Dumnezeu şi va fi mai bine”, a spus ÎPS Teodosie.
Acesta nu este primul moment în care ÎPS Teodosie intră în conflict cu opiniile medicale. În trecut, arhiepiscopul a făcut comentarii referitoare la bolile psihice, considerând că acestea nu ar trebui să fie tratate doar din perspectiva științifică, ci ar fi mai degrabă rezultatul unor „slăbiciuni” ale adulților sau chiar al păcatelor părinților în cazul copiilor. Potrivit acestuia, în numeroase cazuri rugăciunea ar fi oferit un ajutor mai mare decât tratamentele medicale tradiționale.
Citește și: LA CE ORĂ POȚI SPĂLA RUFE DUMINICA, POTRIVIT PĂRINTELUI VASILE IOANA
This browser does not support the video element.