Ion Ţiriac a vorbit la radio despre trecutul său: „La o vârstă foarte fragedă am început să joc tenis cu…”
Astfel, mai tarziu, când era deja în echipa olimpică a României la hockey, a fost nevoit să facă liceul pe fast forward. „Pot să-mi exprim încă o dată public recunoştinţa în faţa familiei Maurer ( Ioan Gheorghe Maurer a fost primul ministru, preşedintele consiliului de ministri în epoca Ceauşescu). Cum la o vârstă foarte fragedă am început să joc tenis cu dumnealui, ştia siţuatia mea. La un moment dat, m-am dus la cadre la ministerul tineretului şi sportului şi mi-au spus: „Domnule, dumneata nu mai ai paşaportul”. Eu am reacţionat „Sunteţi nebuni?! Eu mâine trebuie să plec la Moscova, spuneţi-le sefilor. Cum să nu am eu pasaport, ce am omorât pe cineva?!” Maurer dăduse ordin să-mi ia pasaportul până nu termin liceul. Ei, în patru luni de zile am terminat şi a IX-a şi a X-a şi Bacalaureatul. Şi pe urma mi s-a spus: „Uite paşaportul, dar ce facultate vrei să faci?”, şi-a reamintit Ion Tiriac la Europa FM.
Fostul sportiv, acum unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, a mai povestit că a dat admiterea şi a intrat şi la Facultatea de Sport, şi la Drept, a făcut şase luni la ambele facultăţi şi i s-a părut greu să le urmeze simultan. A ales Sportul, facultate pe care a terminat-o printre primii pentru că l-a ambiţionat unul dintre profesori.
Boris Becker la Europa FM: Ţiriac a învăţat de la mama reţete
Boris Becker a povestit la Europa FM detalii inedite despre Ion Ţiriac: „A avut grijă de mine când am avut prima prietenă, prima bere, a fost ca un tată pentru mine. M-a învăţat ADN-ul tenisului. Cum să câştig ca jucător şi ca antrenor. Este vorba despre ultimul punct. Nu trebuie să fie neapărat frumos, trebuie să găseşti o cale, este despre atitudine şi mentalitate, să joci până la sfârşit. Desigur vrei sa joci perfect tot timpul, dar până la urmî trebuie să câştigi.”
Intrebat de Andreea Esca dacă a reuşit să-l înveţe ceva pe Ion Ţiriac în colaborarea lor, Becker a început să râdă: „A învăţat de la mine cultura germană, despre cum funcţionază familia germană. A învăţat multe reţete de la mama, despre carnaţii nemţeşti, salam şi şniţele, dar şi despre valorile germane pe care le respectă şi apreciază şi astăzi.”
Oana Pascaru