Ion Amariei practică o meserie rară în Iași. Nemții au venit special în România să vorbească cu el

Publicat: 10/07/2024 | 16:37
Ion, românul care are o meserie rară în România / Foto: BZI

Ion Amariei, în vârstă de 43 de ani, și-a ales o meserie cu sufletul. Este destul de rară și puțini mai fac asta, pe meleagurile noastre. A îndrăgit încă din copilărie animalele, în special caii, pe care a învățat să-i potcovească. A „furat” meserie de la un vecin din comuna Mogoșești, Iași, apoi a făcut din asta o adevărată afacere. Nici prin cap nu-i trecea că poate ajunge să câștige o avere datorită muncii prestate. Cum a început totul?

Ion Amariei și-a clădit o meserie de care rar mai auzi în România. De mic copil a iubit animalele, iar acum, la 43 de ani, acesta are grijă de potcoavele cailor. A „furat” meserie de la o vârstă fragedă, de la un vecin, care i-a arătat cum se face. Iată că anii au trecut și a ajuns să fie singurul om din Iași care se ocupă de potcoavele cailor, prin metoda învechită. Se folosește de ciocan și nicovala pentru a prinde și fixa copita calului, așa cum l-a învățat nea Vasile pe vremea când era copil.

CITEȘTE ȘI: AFACEREA CU CARE MĂDĂLINA ȘI COSMIN AU DAT LOVITURA ÎN ROMÂNIA, DUPĂ 15 ANI PETRECUȚI ÎN ITALIA: ”DE ACOLO AM FURAT MESERIE”

„Când eram mic, mama îmi zicea să plec la joacă. Eu mă duceam la nea Vasile, potcovarul de la noi din sat, ca să fur meserie. Așa mult îmi plăcea ce face! Îl întrebam: «Nea Vasile, ai cai». «Da-cum», îmi zicea. «Uită-te la mine cum fac». Așa am învățat meseria”, mărturisea bărbatul, pentru BZI.

CITEȘTE ȘI: CE METODĂ DE FĂCUT BANI A GĂSIT MIHAI TRĂISTARIU. ÎI INTRĂ ÎN PLUS, LUNAR, ÎN CONTURI PÂNĂ LA 5.000 DE LEI

Ion s-a făcut potcovar, însă nu câștiga bani mulți din această meserie. Nu-i ajungeau de un trai decent și s-a gândit să se reprofileze. A început să muncească în construcții, cu gândul că va avea un trai bun. Bărbatul a plecat și peste hotare, unde a muncit la măslini, în Italia.

„După câțiva ani de învățat meserie am început să fac și eu treabă pe la oamenii care îmi aduceau caii. Unii au venit și de la Bacău să le potcovesc caii. Dar nu am făcut doar asta. Am lucrat și la măsline în Italia, și în construcții în Iași. E greu oriunde, dacă nu îți place munca (n.r. – râde)”, a mai spus acesta.

Cum a ajuns Ion Amariei să fie potcovar

Totul s-a schimbat în momentul în care Ion a primit o ofertă de nerefuzat din partea unei companii nemțești, care ajuta românii de pretutindeni să ducă vechile meserii mai departe. Au auzit de Ion Amariei și i-au făcut o propunere.

Așa a ajuns bărbatul să fie, din nou, potcovar, meserie pe care o urmează cu drag și cu multă dedicație. A urmat un curs, iar apoi a ajuns să lucreze cu această firmă din Germania. Acum, Ion colaborează cu diverse firme care au nevoie de potcovari. După multă vreme, norocul i-a surâs.

„Mi-au spus că dacă îmi place, să practic această meserie. Am făcut cursurile și apoi, după ce le-am terminat, am început să colaborez cu diverse firme. Eu oricum făceam meseria asta în timpul liber, pe acolo, prin sat. Medicul veterinar, prieten cu nemții, m-a întrebat dacă nu vreau sa fiu potcovar. Eu i-am spus că meseria asta o știu de când eram copil, de la 14 ani. M-au filmat cei de la fundație cum pun potcoava, au văzut că mă descurc, m-au băgat la școală. Am făcut cursurile în țară, pentru că nu aveam cu cine să las animalele, să plec în Germania, la cursuri. Au venit atunci nemții cu translator, cu medicul veterinar cu care m-am cunoscut și mi-a zis de firma asta, care mă poate ajuta. Așa m-am angajat la ei și acum colaborez cu diverse firme care au nevoie de potcovar”, a mai povestit Ion, pentru presa locală.