Ioana Popescu a lansat romanul „Fata cu ochii de chihlimbar”, o frescă socială despre viața rurală dar și a capitalei în perioada interbelică și postbelică din România
„Fata cu ochii de chihlimbar”, scris de controversata Ioana Popescu, s-a lansat în toată țara. Volumul este un roman de tip frescă socială, carte ce ilustrează viața rurală dar și a capitalei în perioada interbelică și postbelică din România, și care o are în centru pe bunica ei, Sanja Popa Negrescu.
În carte apar personaje celebre care aduc cu Regele Mihai în tinerețe, Camil Petrescu, Cristian Vasile, Zavaidoc, Foamea Neagră dar și personaje fantezie precum Zaraza. Într-unul dintre capitole, Ioana povestește despre cum a fost omorât străbunicul ei comisarul Negrescu – în carte având numele Negrovici – de către legionari, fapt 100% real. (CITEȘTE ȘI: MARINA ALMĂȘAN L-A IMPRESIONAT PE BENNY ANDERSSON! MEMBRUL TRUPEI ABBA, FERMECAT DE CARTEA „PE URMELE VIKINGILOR. JURNAL DE CĂLĂTORIE ÎN SUEDIA”)
Ioana Popescu, despre noua carte
„Romanul începe cu o magie, o vraja făcută de un flașnetar neamț în Frankfurtul anului 2017, care o duce pe Lola, aka pe mine, Ioana, în corpul bunicii mele, Sanja Popacare, care abia se născuse, adică în Odobeștiul anilor 1926, coincidență și anul nașterii lui Marilyn Monroe. Și de aici începe povestea…
Bunica m-a rugat încă de acum mai mulți ani, când simțea că nu mai are mult de trăit să scriu acest roman. Ea mereu și-a dorit să scrie biografia familiei noastre, avea multe de spus: a trecut de la o viață de moșieriță, la foamete! A trecut printr-un război, cutremure,o revoluție și așa mai departe. Și în plus în familia noastră s-au petrecut o grămadă de grozăvii. Încă de mică, ea îmi povestea istorii din familia mea iar eu o rugăm să îmi arate și documentele și pozele familiei casă aflu mai multe.
Am păstrat aceste amintiri cu drag iar când bunica era pe patul de moarte în2014, la Spitalul Bagdasar, m-a rugat să scriu eu cartea. N-am ascultat-o imediat. Am fost în șoc câțiva ani de atunci pentru că imediat după ea a murit și bunicul, apoi fratele lui, Relu, care locuia în vila familiei pecare acum am moștenit-o noi. Șocul a continuat un an mai târziu cu moartea tatălui meu care era în SUA, și eram distrusă pentru că n-am apucat să merg să îl văd. Abia după toate aceste drame familiale,plus altele mai mondene din2015,am simțit nevoia să mă regăsesc în amintirile familiei. Și am început să scriu acest roman în 2017 când locuiam încă în Frankfurt.
Finalul l-am scris în pandemia 2020. Trebuie spus că această carte îi poate ajuta pe copiii sa învețe istorie pentru că sintetizează romanțat evenimente istorice și sociale dintre 1920 – 2020 din România .Am adorat „Pe aripile vântului” și oarecum ideea din cartea mea, „Fata cu ochii de chihlimbar” este tot despre o femeie care trebuie să se descurce singură, să îndure războaie, foamete etc precum celebra Scarlett O’Hara.
M-au întrebat cunoscuții dacă sunt și părți din viața mea acolo. Da, sunt, pentru că intervalul în care se desfășoară povestea este între 1920 și 2020, deci da, sunt și bucățele din viața mea în Fata cu ochii de chihlimbar. Dar mai multe nu vă pot dezvălui. Trebuie să o citiți”, a declarat Ioana pentru Cancan.