Ioan Ichim, șofer în Italia, și-a investit toți banii câștigați într-o afacere în România. Cu câți lei vinde un kilogram de ”aur negru”

Publicat: 07/08/2024 | 18:44

Un român din județul Bihor a decis să investească într-o afacere care i-a adus, de altfel, popularitate. Ioan Ichim, un bărbat din localitatea Vașcău, șofer în Italia, a decis să planteze un fruct bogat în antioxidanți. Este vorba despre aronia, fruct cunoscut în limbajul popular ca „scorus negru”. Cu cât se vinde un singur kilogram? Iată detaliile.

Ioan Ichim este un bărbat originar din localitatea Vașcău, județul Bihor, care a investit în agricultură. De peste două decenii, bărbatul muncește peste hotare. Acum, activează ca șofer în Italia. Însă a luat decizia să investească în România, acasă, în creșterea unui fruct apreciat de mulți români.

Banii pe care îi câștigă în străinătate îi investește în județul Bihor, localitatea Vașcău. Are o plantație de aronia, un fruct bogat în antioxidanți. Este considerat un adevărat „aur negru”, iar în limbaj popular se regăsește sub denumirea de „scorus negru”.

Vezi și Americanii sunt îndrăgostiţi de acest aliment 100% românesc. Ei îl adoră, dar românii îl consideră banal

Aronia, un fruct bogat în antioxidanți / sursă foto: Pixabay

Vezi și Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și Ioana au avut ideea genială în timpul unei seri de băut

Afacerea unui bărbat din Bihor: cât costă un kilogram de aronia, fructul denumit și „aurul negru”?

Pentru ca aronia să se dezvolte corect, trebuie să faciliteze de un mediu optim. Este nevoie ca aceste culturi să fie hidratate corespunzător. A investit, inițial, peste 10.000 de euro, apoi a mai cheltuit încă 5.000 de euro pentru ca lucrările agricole să fie puse la punct. În 2023, bihoreanul a strâns în jur de cinci tone și jumătate de fructe. Ar fi sperat la mai mult, dar piedica a fost seceta. Așa se întâmplă și anul acesta – seceta a redus considerabil producția. Pentru un singur kilogram de aronia prețul este de 20 de lei.

„Investiţia a fost iniţial, cu plantele, cam 10.000 -10.000 şi ceva de euro, apoi lucrările cu aratul, fezatul, făcut găuri, oamenii la lucru, încă 5.000 de euro. Anul trecut am avut cam 5 tone jumătate de fructe, speram la 8-9, dar din cauza secetei, cred că avem o tonă jumătate, poate o tonă 800, maximum 2”, a spus agricultorul, arată Observatornews.ro.

Vezi și Meseria la mare căutare în România! Se câştigă până la 14.000 lei, dar e deficit de angajaţi

Sursă foto: Pixabay