Inventia care va schimba totul ! Un roman a creat ambalajul pentru alimente care „omoara” bacteriile si face inutile E-urile!
Inventia apartine unui asistent universitar la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Dan Vodnar, care s-a gandity la asta cand a vazut ca toxiinfectiile americane sunt in crestere. Mai intai, cercetatorul a creat o eticheta antimicrobiana, care s epoate aplica direct pe legume si fructe care este organică, e biodegradabilă, curăţă legumele şi fructele de microbi.
„Eticheta se dezintegrează când dai drumul la jetul de apă. Nu intră în măr, îţi curăţă toată suprafaţa mărului. Polimerul din etichetă e ca un fel de detergent împotriva bacteriilor. Provine din natură şi se întoarce în natură. Şi chiar dacă ar trebui să ingeri această etichetă nu ai păţi nimic“, spunea Dan Vodnar.
Mai departe, cercetatorul clujean a avansat cu proiectul si a acreat ambalajul microbian. El a fost inspirat de stilul de viata american, in care mancarea semipreparata este incalzita direct in ambalaj la cuptorul cu microunde. Cele mai multe toxiinfectii cauzate de mancarea degradata erau cu bacteria Listeria iar 15% din persoanele infectata cu aceasta au murit. Inventiile clujeanului sunt in curs de brevetare.
Este un biofilm din alge
„Poţi să-ţi expui organismul destul de lejer la infecţie. Ce rol are ambalajul? Acesta e un biofilm şi poate fi foarte uşor aderat unui ambalaj de plastic şi nu permite dezvoltarea Listeriei. În cazul în care carnea a fost contaminată cu Listeria, ambalajul inhibă la locul unde se află bacteria”a mai explicat cercetatorul clujean.
Astfel, ambalajul care blocheaza dezvoltarea bacteriilor ar putea inlocui cu succes o gama larga de E-uri alimentare, care au ca principal rol conservarea mancarii. Mai mult, ambalajul este relizat din substante absolut naturale, extrase din alge şi cochilii de melci marini.
(M.N.)