Kadir Nurman a infiinta un stand in Berlinul de Vest in 1972, vanzand carne la gratar si salata, intr-o paine plata.
Imigrantul turc Kadir Nurman, căruia i s-a atribuit inventarea kebabului (în varianta arabă, şaorma), a murit în Berlin, la vârsta de 80 de ani, informează BBC.
Kadir Nurman a înfiinţat un stand în Berlinul de Vest în 1972, vânzând carne la grătar şi salată, într-o pâine plată.
El a observat ritmul alert al oraşului şi s-a gândit că berlinezilor ocupaţi le-ar putea plăcea o mâncare pe care să o poată lua cu ei.
Deşi există şi alţi inventatori ai „doner kebab-ului”, contribuţia lui Nurman a fost recunoscută de Asociaţia Producătorilor de Doner Turcesc, în 2011.
Combinaţia de carne suculentă, tăiată felii de pe un băţ care se roteşte, cu toate ingredientele şi cu sos de ardei iute, a devenit un fast-food favorit în Germania şi în alte părţi ale lumii.
Potrivit Asociaţiei Producătorilor de Doner Turcesc din Europa, la ora actuală există 16.000 de puncte de vânzare a acestui produs numai în Germania. Mai mult de 1.000 sunt în Berlin.
Companiile germane producătoare de carne şi de utilaje pentru grătar furnizează 80% din piaţa UE, potrivit corespondentului BBC din Berlin, Steve Evans.
G.C.