Invazie de căpușe la Botoșani! Peste 150 de oameni au ajuns la spital
Peste 150 de oameni au ajuns la spital, după ce au fost înțepați de căpușe la Botoșani. Orașul se confruntă cu o adevărată invazie în această vară.
Peste 150 de persoane au beneficiat, în această vară, de îngrijiri medicale la Spitalul Judeţean de Urgență Mavromati din Botoșani după ce au fost mușcate de căpușe.
Anunțul îngrijorător a fost făcut astăzi de purtătorul de cuvânt al unității medicale, Ioan Asaftei, scrie Agerpres.
Conform sursei citate, printre victimele insectelor se află și 70 de copii, trei dintre aceştia având vârste de până la doi ani.
„Nici adulţii nu au fost ocoliţi de înţepături de căpuşe, astfel încât un număr de 80 de persoane au fost înţepate de căpuşe. Cel mai vârstnic pacient a fost un bărbat în vârstă de 85 ani, care s-a prezentat în Serviciul UPU cu plagă muşcată de căpuşă, cu retenţie de insectă”, a explicat Asaftei.
Boala Lyme poate fi fatală
Cadrele medicale de la Spitalul Judeţean de Urgență Mavromati din Botoșani atrag atenția asupra faptului că, prin mușcătura lor, căpușele sunt factori de risc în transmiterea unor boli ca Lyme și encefalita.
Potrivit medicilor, persoanele care merg în parcuri, păduri sau în locuri cu multă vegetaţie trebuie să fie îmbrăcate corespunzător şi să fie atente la animalele care sunt purtătoare de căpuşe.
O bacteriw transmisă omului prin înţepătura de căpuşă poate produce boala Lyme, cunoscută şi sub numele de „boala cu 1000 de feţe”, din cauza varietăţii de simptome pe care le poate dezvolta şi care pot face să fie confundată cu alte maladii. Bacteria transmisă de căpuşele bolnave intră în sânge şi afectează articulaţiile, muşchii, inima şi sistemul nervos, iar în unele cazuri bolnavii pot paraliza sau muri.
Boala Lyme poate fi diagnosticată prin probe de laborator, dar nu mai repede de două săptămâni de la înţepătura căpuşelor.
Foto: pixabay.com