Invatamantul obligatoriu va fi de zece clase
Noua ani de scoala generala
Primul an in care elevii vor pasi pragul institutiei de invatamant va constitui clasa pregatitoare. Apoi, vor urma cursul celor patru ani de scoala primara, cu clasele I-IV. Dupa invatamantul primar, vor frecventa cursurile gimnaziale, cu clasele V-IX. Cei care vor dori sa-si continue studiile si sa dea bacalaureatul vor fi nevoiti sa absolve cursurile claselor X-XI-XII/XIII. Noile prevederi se vor aplica elevilor care incep clasa a V-a in anul scolar 2011 – 2012.
O altfel de admitere in liceu
Absolventii cursurilor gimnaziale vor intra la liceu dupa criterii noi. 70% din nota va reprezenta portofoliul educational, care va include si media anilor de studii V-IX, si rezultatul testului national. 30% din nota finala va constitui un examen care va fi dat separat.
Si BAC-ul a suferit modificari
Bacalaureatul se va da in probe transdisciplinare. „Nu vom mai avea acea separare artificiala intre materii, ci va fi, de exemplu, o proba transdisciplinara de stiinte, in care un examen va fi compus din aspecte legate de chimie, fizica, biologie, stiintele naturii”, sustine ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.
Limba romana devine straina pentru minoritati
Elevii de alta nationalitate vor studia in limba materna, romana devenind o limba straina pentru ei. Potrivit noii legi, acestia vor studia in limba materna inclusiv geografia si istoria tarii noastre.
Religia este optionala
Scolarii vor frecventa cursurile de religie doar daca vor dori acest lucru. In cazul in care elevul major, parintii sau tutorii vor face o solicitare scrisa prin care vor refuza cursurile de religie, elevul poate sa nu se prezinte la ore.
Nou-nascutii primesc 500 de euro pentru scoala
Peste doi ani, bebelusii vor primi bani pentru scoala. Din 2013, statul va acorda cate 500 de euro pentru fiecare nou-nascut, bani pe care ii va putea scoate cand va implini 14 ani.
Peste 3.000 de profesori isi vor pierde postul
Potrivit noii Legi a educatiei, profesorii cu peste 25 de ani vechime, gradul I si o norma de 16 ore vor primi alte doua ore in plus. In schimb, multi dascali vor ramane fara loc de munca. Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant estimeaza ca numai din invatamantul preuniversitar isi vor pierde locul de munca 3.500 de profesori.