Desenul este unul dintre modurile de comunicare, de exprimare a sentimentelor copilului, a experientelor prin care a trecut, a dorintelor si neimplinirilor lui. Prin limbajul liniilor, semnelor, culorilor, copilul reuseste sa dea sens lumii lui interioare, lasand la indemana adultului aceste informatii pretioase. In special in cazul copiilor aflati la o varsta foarte mica, in perioada de achizitie a limbajului, desenul este unul dintre putinele care ofera informatii legate de personalitatea, comportamentul, conflictele, traumele si bucuriile lor. Copiii deseneaza ceea ce stiu despre lume si nu incearca sa redea fotografic sau sa capteze realitatea.
Desenul si nivelul de dezvoltare al micutului
10-18 luni
In jurul varstei de 18 luni copilul devine interesat sa mazgaleasca. Pare sa le starneasca o mare bucurie, dar sunt de asemenea interesati de desenele deja facute si au preferinte. La inceput, desenul, care se reduce la o mazgalitura, are scopul de a le dezvolta coordonarea muschilor si controlul.
2-3 ani
In jurul varstei de 2-3 ani desenul copilului incepe sa prinda forme precum cercuri, triunghiuri, patrate si chiar sa le combine desenand oameni, pomi, case etc. Primul desen combinat al copilului reprezinta, in general, un om ale carui maini si picioare incep din cap, adica 4 linii care pornesc dintr-un cerc. 3-6 ani
Dupa varsta de 3 ani isi dezvolta simbolurile generale la desen, precum soarele, cainele etc.