Invata in dispensar si cantonul silvic

De: Cancan
Publicat: 15/09/2008 | 00:00

SOLUTIE. Daca vremea va fi buna, copiii vor invata mai mult afara, pentru a nu perturba prea mult activitatea dispensarului RESTANTA. Din scoala noua n-au fost ridicati decat peretii, cu toate ca pentru proiect s-au alocat deja 21 de miliarde de lei Mizerie. 100 de copii din Fastaci, Vaslui, invata in conditii jalnice, din cauza ca noua unitate de invatamant se tot construieste de vreo doi ani Ovidiu David, Alexandra Ariciu Deschiderea noului an scolar nu va fi un prilej de bucurie pentru mii de elevi din judetul Vaslui care vor invata, ca si pana acum, in conditii inumane. Nu mai putin de 99 de scoli nu au nici la aceasta data apa curenta, iar grupurile sanitare sunt adevarate bombe ecologice. In evidentele Inspectoratului Scolar Judetean figureaza peste 20.000 de elevi care vor incepe cursurile in scoli neautorizate sanitar, din cauza nepasarii autoritatilor locale si a oficialilor din invatamant. Cazul cel mai elocvent in acest sens este al scolii din Fastaci, sau, mai bine zis, a ceea ce ar trebui sa se numeasca o unitate de invatamant, pentru ca cei 100 de elevi de ciclu primar si gimnazial isi vor incepe cursurile, astazi, intr-un dispensar medical si un canton silvic. Conducerea ISJ ridica neputincioasa din umeri si spune ca este depasita de situatie, in conditiile in care, pentru respectiva localitate, s-au dat bani de la stat inca de acum doi ani pentru construirea unei scoli noi. „S-au alocat fonduri in doua randuri, odata vreo 14 miliarde de lei vechi si o data alte 7 miliarde de lei. Contractul de executie al scolii este al primariei, deci nu este responsabilitatea noastra”, sustine inspectorul general Florin Ciurariu. Noua scoala se afla in constructie, pana acum fiind ridicate doar zidurile, desi trebuia sa fie functionala din acest an scolar. Ministrul de Interne, Cristian David, si presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, care s-au interesat de stadiul lucrarilor, au sesizat Parchetul pentru inceperea unor investigatii, dar, deocamdata, fara niciun rezultat.

Un sfert din scoli si gradinite nu au autorizatie de functionare

In prima zi de scoala, un sfert din scolile si gradinitele din tara si din Bucuresti nu sunt pregatite sa-si primeasca elevii si prescolarii pentru ca nu au finalizat lucrarile de renovare si reabilitare a cladirilor. Numai in Capitala, din cele 450 de unitati de invatamant, peste 30 nu sunt autorizate sanitar. In sectorul 4, de exemplu, patru scoli au ramas fara aviz sanitar de functionare, din cauza ca nu respecta normele igienico-sanitare. In judetul Constanta, putin peste 40% din numarul de unitati de invatamant nu au primit autorizatie de functionare, urmand sa fie deschise chiar si in aceasta situatie.

Unitatile de invatamant din Capitala fara aviz nu vor fi inchise

Si in Tulcea situatia este asemanatoare. Peste 20 de scoli generale, 20 de gradinite si un liceu nu au primit inca autorizatia necesara. Cauzele principale pentru care institutiile de invatamant nu au obtinut avizul tin de instalatiile sanitare, electrice si de izolatie. Unitatile de invatamant din municipiul Bucuresti fara avizul necesar nu vor fi inchise. Potrivit directorului Autoritatii de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti, Adrian Neacsu, aceste scoli vor functiona, pentru ca, pe termen scurt, elevii nu sunt in pericol de imbolnavire.