Intrarea Maicii Domnului în Biserică, tradiții și obiceiuri. Ce NU ai voie să faci pe 21 noiembrie 2024
Intrarea Maicii Domnului în Biserică este considerată și Sărbătoarea Luminii, o zi în care credincioșii sunt îndemnați la bunătate și credință. Există, totuși, și niște reguli. Iată ce nu ai voie să faci în această zi de sărbătoare.
De această zi sunt legate multe tradiții și obiceiuri și este prima dezlegare la pește din postul Crăciunului. Sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică reprezintă iertarea și inițierea împăcării deoarece de Ovidenie nu este bine să fii supărat. Este bine ca oamenii certaţi să-şi ceară iertare şi să se împace în această zi sfântă.
Fiind o sărbătoare de cruce roșie, orice activitate legată de gospodărie se suspendă și, cu siguranță, nu este bine să speli, nu se coase și nu se dă cu mătura ori cu aspiratorul prin casă. Nu se țese de Intrarea Maicii Domnului în Biserică și nu se consumă preparate din carne, lapte și ouă. Conform tradiţiei populare, dacă ziua Intrării Maicii Domnului va fi înnorată, peste an vor fi epidemii. Dacă va ninge pe 21 noiembrie, atunci vom avea parte de o iarnă lungă şi grea.
Se crede că de Ovidenie se deschid cerurile şi că cei cu sufletul curat pot înţelege graiul animalelor. Pe 21 noiembrie, ortodocşii merg la biserică la slujbă şi cinstesc această zi prin rugăciune şi ofrande: bucate de post, peşte şi lumânări pe care preoţii le sfinţesc. Toţi cei care respectă această sărbătoare vor avea parte de sănătate, bucurii şi reuşite, iar în anul următor vor avea hambarele pline şi belşug în gospodărie. În ajunul sărbătorii, copiii pun crenguţe de măr într-un vas cu apă în care adaugă şi agheasmă. Ţinute la căldură şi lumină, până la Anul Nou acestea înfloresc, iar copiii le folosesc drept sorcovă. Citește și: ACOPERĂMÂNTUL MAICII DOMNULUI. RUGĂCIUNEA CARE AJUTĂ ÎN ORICE SITUAȚIE
Sărbătoarea Luminii s-a ţinut, prima dată, în secolul al VI-lea
Intrarea în Biserică a Maicii Domnului sau Sărbătoarea Luminii s-a ţinut, prima dată, în secolul al VI-lea. Praznicul împărătesc al Intrării în Biserică a Maicii Domnului este numit şi Aducerea Maicii Domnului la Templu.
Conform tradiţiei, Fecioara Maria a fost dusă de părinţii săi, Ioachim şi Ana, la templul evreiesc din Ierusalim pe când era copilă, la vârsta de 3 ani, unde a trăit şi a slujit ca fecioară în templu până la logodna ei cu Sfântul Iosif. Aici, la templu, Maria şi-a petrecut întreaga copiăarie, crescând în curăţenie sufletească, rugându-se neîncetat şi citind Scriptura împreună cu alte fecioare, văduve şi preoţi.
Fecioara Maria a petrecut astfel, 12 ani, până când acelaşi Arhanghel Gavriil, care l-a anunţat pe Ioachim că va avea un copil care se va umple de Duhul Sfânt, a vestit-o că-L va naste pe Iisus, Fiul Domnului. Ca să rămână nepătată în fata lumii, Fecioara Maria părăsit templul şi s-a logodit cu Iosif, martorul fecioriei ei şi al miracolului divin al naşterii pruncului Iisus.