Interzis la plajă, pe malul Mării Negre, după apariţia riscului de holeră! Avertisment de ULTIMA ORĂ

Publicat: 13/06/2023 | 11:55
Mai multe virusuri au fost descoperite în Marea Neagră / foto: Facebook

După avertismentul dat de specialiștii OMS, cu privire la răspândirea virusului de holeră, autoritățile ucrainene iau măsuri. Oamenilor le este interzis să mai meargă la plajă din cauza riscului de a contracta virusului. Care este situația la noi în țară? Iată ce au transmis autoritățile sanitare.

Prezența mai multor virusuri extrem de periculoase în Marea Neagră îngrijorează mai multe state. Situația în Ucraina devine tot mai alarmantă în ceea ce privește riscul răspândirii virusului de holeră apărut în urma distrugerii Barajului Kahovka. Specialiștii OMS atrag atenția că există un pericol crescut de răspândire a holerei și altor boli transmise prin apă în această regiune.

În prezent, trupele rusești ocupă malul stâng al râului, în timp ce malul drept rămâne sub controlul ucrainean. Această situație complică și mai mult consecințele catastrofei, asta pentru că apele barajului distrus au inundat cimitirele și au dus la moartea a mii de animale. Mai mult, apele au fost contaminate cu aproximativ 150 de tone de ulei industrial, constituind, astfel, o sursă suplimentară de poluare. De asemenea, experții atrag atenția asupra riscului de desalinizare, un proces care, se pare, deja a început să se manifeste în zonă.

Prăbușirea zidului barajului a dus la inundarea a zeci de sate și la distrugerea completă a centralei hidroelectrice care furniza energie electrică în regiunea respectivă. Rusia și Ucraina își aduc reciproc acuzații pentru distrugerea barajului și impactul catastrofal asupra comunităților afectate.

Autoritățile nu au furnizat încă un bilanț oficial al pierderilor umane provocate de prăbușirea barajului, situația fiind, în continuare, în evoluție și sub monitorizare atentă. Situația este una îngrijorătoare, iar autoritățile din Ucraina au impus, deja, interdicții. Populația nu mai are acces pe plajă, din cauza faptului că există riscul contaminării cu holeră.

CITEȘTE ȘI: Un nou avertisment OMS zguduie lumea: „Pregătiți-vă pentru următoarea pandemie”

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că holera și alte boli transmise prin apă reprezintă un risc în Ucraina / foto: Pixabay

Ce au transmis autoritățile sanitare de la București

Institutul Național de Sănătate Publică a subliniat că pe canalele oficiale ale instituțiilor Europene și organismelor internaționale nu au fost primite alerte cu privire la riscul de răspândire a bolilor, în urma prăbușirii barajului din Ucraina.

„Ca urmare a informaţiilor prezente în spaţiul public referitoare la distrugerea barajului de pe râul Nipru, pentru corecta informare a opiniei publice, Institutul Naţional de Sănătate Publică face următoarele precizări.

În acest moment, pe canalele oficiale ale instituţiilor Europene şi organismelor internaţionale – EWRS (ECDC) şi IHR (OMS), nu s-a transmis nicio alertă cu privire la riscul de transmitere a bolilor transmisibile cu transmitere digestivă, ca urmare a situaţiei create prin ruperea barajului din Ucraina”, a informat INSP într-un comunicat de presă, notează Antena 3 CNN.

VEZI ȘI: Virusul „Zombie”, eliberat după 50.000 de ani. S-a adus în discuție posibilitatea unei noi pandemii